Президент Словацької Республіки Зузана Чапутова перебуває з візитом в Україні

Вона виступила зі зверненням в українському парламенті.

Президент Словацької Республіки Зузана Чапутова перебуває з візитом в Україні

Головне з промови: У мене в думках було одне питання, яке вони мали право завдати вам такої шкоди, як вас так могли образити? Немає жодної нормальної відповіді.

росія вже давно веде війну проти українців. Конфлікт не почався з варварського ракетного удару похмурого лютневого ранку 2022-го року. Він почався задовго до того з масової пропаганди, яка заперечувала вашу державність, вашу національну та культурну ідентичність, вашу мову.

Із 24 лютого 2022-го року стало ясніше ясного, що шмат території Донбасу чи Криму путіна не цікавить. Він прагне знищити Україну, тому що ви інші. Ви будували відкрите суспільство та економіку, зміцнювали правову державу, боролися з корупцією. Своїм способом життя ви щодня доводили, що більше не хочете мати нічого спільного з «гомосовєтікус».

Реальність така, що за всі ці вісім років ми як Захід не зробили достатньо, щоби зупинити москву.

Своєю боротьбою ви захищаєте й нас, і ми дякуємо вам за це, ваша війна справедлива й оборонна. У цій війні весь демократичний світ на вашому боці.

Коли закінчиться цей жах, Україна знову процвітатиме так, як сьогодні поміж зруйнованих будинків у Бородянці чи Бучі цвітуть квіти.