Сироварня в 15 кілометрах від лінії фронту: бізнес, який не можна поставити на паузу

Екоферма «Козацьке Подвір’я» розташована в Іванопіллі, що на Донеччині. До лінії фронту звідси — всього нічого, 15 км. А заправляє всім Сергій Свириденко.

На екофермі дояться більше 60 кіз, які щодня дають 150 літрів молока. Основна маса молока перетворюється на сир, якому потрібні ще 3 місяці на визрівання. А заправляє сироварнею Сергій Свириденко.

«В 2014 році, коли почалася війна, думали, що все закінчиться за 2−3 тижні», — каже Сергій. «Але все це триває вже дев’ятий рік. Коли кажуть, що війна почалася 24 лютого… навіть образливо», — додає чоловік.

Сергій служив артилеристом у 54-й бригаді. В 2020 був звільнений із лав ЗСУ за станом здоров’я. Про росіян Сергій думає так: путін — дебіл, але не він керує танком. Ті звірства, які чинять росіяни в Україні, роблять прості люди.

В «минулому» житті, у вільному Донецьку, Сергій торгував ковбасою. Коли почалася війна, переїхав у село. Отримав грант «Український донецький куркуль» у розмірі 500 000 гривень і це допомогло стати на ноги.

Після 24 лютого об’єм продажів на сироварні скоротився приблизно на 70%: в місті людей мало (найближче місто — Костянтинівка, налічує близько 73 тисяч жителів), висилати товар поштою непросто. Ярмарки наразі не проводяться.

Поряд із фермою у Сергія є пасовище. Після війни він мріє перевезти туди все своє хазяйство, для цього потрібен 1 мільйон гривень. Фермер розраховує, що зможе отримати допомогу в такому розмірі.