Макрон підтверджує готовність Франції постачати Україні важке озброєння

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив під час телефонної розмови з українським колегою Володимиром Зеленським, що Париж готовий продовжити поставки важкого озброєння в Україну.

В офісі французького лідера повідомили, що Макрон запитав у Зеленського про потреби України у військовій техніці, політичній та фінансовій підтримці, а також гуманітарній допомозі.

«Франція залишається мобілізованою для задоволення цих потреб, у тому числі у важких озброєннях», — йдеться у комюніке.

Франція, яка вже поставила Україні шість гармат «Цезар» наприкінці квітня, може подвоїти ставку до кінця місяця. Офіційне оголошення могло б йти паралельно з поїздкою Еммануеля Макрона до Києва. Перспективу уважно вивчає оточення Президента республіки.

Зброя вже використовується на фронті на Донбасі. Це всюдиходи, оснащені високоточною 155-мм гарматою, здатною вразити ціль на відстані 40 км. Наразі Франція надала шість гармат «Цезар», які прибули в Україну наприкінці квітня. Розглядається поставка ще шести гармат Caesar до кінця місяця. Це вдвічі збільшило б кількість цієї потужної зброї, коштовності техніки, в руках української армії.

Раніше постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав ескалацією ситуації відправку західними країнами в Україну важкого озброєння. Дипломат зазначив, що через ці поставки Росія буде змушена «прийняти рішення про відштовхування українських військ, щоб вони не змогли вийти на територію як Російської Федерації, так і Донбасу».