В Україні рівень безробіття складає 20−30% - експерт

В регіонах, які постраждали через бойові дії, рівень безробіття складає 20−30%.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив економічний експерт Олексій Дорошенко.

" Економічна ситуація в країні відрізняється в залежності від регіонів. Є регіони, які багато втратили через бойові дії. Там відбулося значне падіння доходів українців. Тому безробіття в цих регіонах складає 20−30%. Хоча офіційний рівень безробіття невеликий. Також є приховане безробіття, коли зарплата не виплачується. Також є регіони, які, навпаки, отримали додаткові кошти, через те, що туди поїхало багато українців, які там проживали, та витрачали кошти під час бойових дій в їх населених пунктах. Таким чином, економіка Львівщини та Закарпаття зростала найбільше", — каже О. Дорошенко.

За його словами, треба порахувати наскільки відбудуться падіння ВВП і таким чином стане зрозуміло, як це вплине на заробітні плати.

«Якщо ми говоримо про соціальні виплати, то вони відбуваються за рахунок держбюджету, в тому числі через емісію. Тобто через друк коштів Нацбанком та транші від зарубіжних партнерів», — підкреслює експерт.

За його прогнозами, в країні вже в липні почне покращуватися економічна ситуація.

" В червні ситуація буде краще, ніж в травні. Адже в травні бізнес не розумів, що буде далі. Якщо в березні та квітні бізнес жив на відкладені ресурси, то в травні вони скінчилися. А в багатьох регіонах не могли відновити роботу через різні причини. Економічна ситуація покращиться в липні. Якщо ми говоримо про споживчий ринок, це буде початок врожаю по овочам та фруктам. Тому ціни на споживчих ринках почнуть знижуватися. Для бізнесу буде нагода відновити багато ресурсів. Крім того, держава знову поверне податки для наповнення бюджету. Наприклад, на ввезення імпортних вживаних автомобілів. Крім того, нашим міжнародним фінансовим партнерами потрібен час для того, щоб надати нам допомогу, яку вони задекларували", — резюмує О. Дорошенко.