Україна повинна стати найбільшим трейдером газу в світі — голова правління ГС Нацасамблея

В Україні є багато родовищ, тому наша країна повинна стати найбільшим трейдером газу в світі.

Україна повинна стати найбільшим трейдером газу в світі — голова правління ГС Нацасамблея

Про це під час ефіру заявив голова правління ГС «Національна Асамблея України» Іван Пєтухов.

" В 2018 році зацікавився питанням видобутку українського газу. Зробивши запити в жовтні того ж року до Міненерго та Кабміну про об’єми та споживання газу. Нас відфутболили. Проте після скарги, ми отримали від Міненерго лист — виявляється, що у нас видобуток газу в 2016 році — піднявся до 20 млрд куб. Також отримали інформацію по видобутку газу за наступні роки. Проте весь природний газ, який добувається не йде до наших споживачів. При цьому споживання природнього газу населенням становить 12, 2 млрд куб. Тобто нам газу власного виробництва повністю вистачає. Крім того, в листі було зазначено, що природний газ видобутий на території України реалізується для потреб економіки, а для населення йде газ з росії", — каже Іван Пєтухов.

За його словами, є дослідження про те, що в 1913 році в Україні було відкрито газове Дашавське родовище.

«Було побудовано газогін до Львову, потім до Києва та до Московії. Потім газогіни були побудовані до Білорусі, Прибалтики та Польщі. Україна стає одним з найбільших експортерів газу. До речі, 1975 рік став роком розвитку українського газовидобутку, який сягнув 68, 7% млрд куб газу. У 80- х роках ми почали добувати газ в росії, а в Україні „затискати“ під впливом московії», — каже експерт.

Він зазначив, що є данні про те, що нерозвідані запаси газу в Україні найбільші в світі. Таке дослідження провели німецькі та українські науковці.

" Ці запаси знаходяться в Чорноморському басейні, Дніпровсько- донецькому разом з Харковом та Західньо-українскому басейні. В них газу на 1000 років. Саме це є відповіддю, чому росія напала на нас", — підкреслює експерт.

За його словами, в тому, що Україна саме себе не забезпечує газом є не тільки економічна, а й геополітична складова. Але настав час шукати інвесторів.

" Коли завершиться війна, Україна повинна стати найбільшим трейдером газу в світі", — резюмує Іван Пєтухов.