США та ЄС посилюють співпрацю у сфері енергетичної безпеки

Після подальшого вторгнення в Україну росія продовжує використовувати природний газ як політичну та економічну зброю, зокрема продовжуючи тиск на європейські енергетичні ринки, підвищуючи ціни для споживачів і загрожуючи глобальній енергетичній безпеці. Останнім часом це було продемонстровано політично вмотивованими гострими перебоями з постачанням газу до кількох держав-членів Європейського Союзу, йдеться у спільній заяві

США та ЄС посилюють співпрацю у сфері енергетичної безпеки

Президента США Джо Байдена та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн щодо європейської енергетичної безпеки.

«Ці дії лише підкреслюють важливість роботи, яку проводять Сполучені Штати і Європейська комісія, для припинення залежності від російських енергоносіїв. Ми працюємо разом, щоб знайти шляхи подальшого зменшення надходжень росії від енергоносіїв у найближчі місяці, щоб ще більше обмежити можливості росії фінансувати свою неспровоковану війну в Україні», — йдеться у заяві, яку оприлюднив Білий дім.

Зокрема, сторони докладають максимум зусиль у напрямку зменшення залежності Європейського Союзу від російського викопного палива шляхом зменшення попиту на природний газ, співпраці в галузі енергоефективних технологій та диверсифікації поставок енергії. Крім того, проводиться робота зі зменшення загального попиту на викопне паливо відповідно до Паризької угоди щодо чистих нульових викидів не пізніше 2050 року.

«Ми будемо заохочувати країни-члени та європейські й американські компанії досягти початкової мети — розгорнути щонайменше 1,5 мільйона енергозберігаючих розумних термостатів у європейських домогосподарствах цього року. Найближчими днями ми знову зустрінемося з державами-членами та зацікавленими сторонами, щоб обговорити практичні рекомендації щодо прискорення розгортання та виробництва інтелектуальних термостатів і теплових насосів, щоб забезпечити зростання поставок ключових рішень з енергоефективності та задовольнити зростаючий попит», — наголосили президенти.

Крім того, країни активно співпрацюють для диверсифікації поставок енергії до Європи. Так, з березня світовий експорт СПГ до Європи зріс на 75% у порівнянні з 2021 роком, тоді як американський експорт СПГ до Європи зріс майже втричі: «Сполучені Штати є ключовим партнером для сталої диверсифікації поставок газу в цей регіон та інші країни-члени ЄС, які постраждали від цього, в тому числі шляхом підтримки скорочення попиту та прискорення використання екологічно чистих технологій».

Рекомендовані публікації