Економіст розказав, як повернути біженців в Україну

Повернути людей в Україну зможе лише наявність робочих місць та повна реконструкція країни.

Економіст розказав, як повернути біженців в Україну

Про це під час ефіру розповів економічний експерт Ігор Гарбарук.

«Повернути людей зможе лише наявність робочих місць, які спрямовані на отримання великої заробітної плати та на перспективи розвитку. Це можливо, якщо уряд створить програму по оновленню країни в економічному та соціальному плані. Треба, щоб українські та західні інвестори створювали підприємства, на яких ці робочі руки будуть потрібні», — каже експерт.

За його словами, українців буде тягнути до Батьківщини. Тому Мінекономіки має бути більш активним.

" Воно разом з бізнесом має створювати програми, в які будуть вливатися ресурси та будуть створюватися робочі місця. Також необхідна повна реконструкція країни. На сьогоднішній день в України є унікальний шанс повністю перебудувати країну. Все залежить від українців. Як відбудовувати власну країну мають вирішувати ні в ЄС, а ми. Тобто суспільство та уряд. Крім того, ми маємо дивитися на приклади, які вже були в історії. Зокрема, це Корея та Німеччина, яка до речі, до плану Маршалла за планом Моргентау мала перетворитися на картопляне поле, але німці виступили проти. Також є приклад Ізраїлю, який знаходиться багато років у війні, але потужна інноваційна країна. Дуже багато буде залежати від того, наскільки уряд зможе вибудувати партнерську програму співпраці з суспільством. Нам треба поступово виводити економіку з тіні. Це нові робочі місця, нові находження до бюджету та податки", — зазначає експерт.

Експерт підкреслив, що ми маємо створювати національну економіку, а уряд має відстоювати інтереси національних підприємств та інвесторів в середині країни. Також уряд має просувати наші підприємства за кордоном.

" Достатньо комплексний підхід має бути і на рівні уряду і на рівні суспільства", — резюмує І. Гарбарук.