Бездіяльність ООН: в Міжнародному кримінальному суді не може розпочатися розслідування агресії рф — експерт

Україна має більш наполегливо працювати, щодо організації міжнародного трибуналу для покарання Росії за воєнні злочини. Адже саме через бездіяльність ООН не може розпочатися розслідування агресії рф в Міжнародному кримінальному суді.

Бездіяльність ООН: в Міжнародному кримінальному суді не може розпочатися розслідування агресії рф — експерт

Про це під час ефіру розповів народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Після війни треба притягти до кримінальної відповідальності всіх винних, як в скоєнні агресії, так і в воєнних злочинах та в актах тероризму, в геноциді. Рашисти посягають на весь світовий правопорядок. При цьому ООН бездіє. Їхня стурбованість не захищає від ракет, які на нас летять та від вбивств й зґвалтування, які чинять російські солдати. Сьогодні від ООН окрім звичайних заяв, Україна ніякої допомоги не очікує. Нагадаю, що в статуті ООН прописано, що ця організація створюється саме для того, щоб наступні покоління не зазнали жахіть Другої світової війни. Тож метою ООН є приборкання та придушення агресії. Проте ми сьогодні цього не бачимо», — каже В. Пилипенко.

Експерт зазначив, що Україна сьогодні не бачить ефективних кроків для того, щоб зупинити агресію росії на міжнародному рівні.

" Тобто всі ідеї, з якими створювалася ООН, не відображаються у її діяльності. Тому, такі речі, як просто висловлення занепокоєння викликають в українців обурення. Адже ми не повернемо людей, які загинули в результаті обстрілів, та не стримаємо російську агресію та геноцид, який відбувається", — зазначає В. Пилипенко.

За його словами, Радбез ООН на міжнародному рівні мала би визнати акти агресії російської федерації по відношенню до України.

" Не визнавши юридично акт агресії Росії щодо України, ми не можемо розпочати відповідне розслідування агресії в Міжнародному кримінальному суді. Тому що він прив’язаний до рішення Радбезу ООН. Все це підштовхує до того, що ми маємо йти за іншою моделлю. Зокрема, подивитися, як засудили фашистів Другої світової війни — нюрнберзьким трибуналом. Спеціальним міжнародним органом, який був створений державами переможницями та не передбачав права на апеляцію. Тому ми повинні більш наполегливо працювати, щодо організації міжнародного трибуналу, який мав би юрисдикцію стосовно того, що чинить Росія. Зокрема, стосовно її воєнних злочинів та геноциду проти українського народу", — резюмує В. Пилипенко.