Український аграрний експорт бути майже на 65% меншим, ніж минулого року

Оскільки війна в Україні продовжує порушувати сільськогосподарське виробництво та поставки, експорт країни зерна, рослинної олії та інших основних продуктів у 2022 році «навряд чи становитиме більше 35% від загального обсягу 2021 року», згідно з даними уряду Сполученого Королівства.

«Блокада Одеси Росією продовжує серйозно обмежувати експорт зерна з України», — заявило Міністерство оборони Великобританії в понеділок у своїй щоденній оцінці розвідки. Росія не пускала судна з сільськогосподарським експортом з України через чорноморський порт. Київ і Москва звинувачують один одного в блокуванні, в той час як Організація Об’єднаних Націй веде переговори щодо угоди щодо запобігання кризі голоду в країнах, які покладаються на імпорт з України, щоб прогодувати своє населення.

На початку війни Україна також обмежила експорт деяких продовольства, щоб забезпечити достатню кількість свого населення.

Українські офіційні особи також звинуватили Москву в розкраданні запасів зерна, які зберігаються на територіях, зараз окупованих російськими або проросійськими силами, назвавши це «відвертим пограбуванням». Посол України в Туреччині заявив у неділю, що турецька влада затримала «Жибек Жоли», вантажне судно під російським прапором, завантажене, за його словами, вкраденим українським зерном.

5 країн сильно постраждали від зернової кризи в Україні

«Після свого відступу з чорноморського форпосту острова Зміїний Росія оманливо заявила, що „тепер м’яч перебуває на боці України“ щодо покращення експорту зерна», — заявило Міністерство оборони Британії, посилаючись на виведення російських військ минулого тижня з невеликий острів у Чорному морі, з якого вони могли патрулювати південне українське узбережжя та блокувати прохід суден.

«Насправді саме руйнування Росією сільськогосподарського сектору України продовжує загострювати глобальну продовольчу кризу», — додали в ньому.

Російські війська відходять з українського острова Зміїний

Оскільки ціна на паливо підскочила, збирання врожаю стало дорожчим — і оскільки ракети падають на східну та південно-східну Україну, де вона вирощує більшість своєї пшениці та інших основних продуктів, деяке сільськогосподарське виробництво стало надто небезпечним. Війна ускладнила фермерам отримання добрив і пестицидів, необхідних для вирощування врожаю, а робочої сили не вистачає, оскільки багато хто приєднався до боротьби.

Ситуація викликає особливе занепокоєння, заявили в британському міністерстві оборони, тому що багато видів зерна, посіяного взимку та навесні, зазвичай готові до збирання в період з липня по серпень, а сезон збору врожаю соняшнику, кукурудзи, проса та гречки розтягується на осінь.