Як виживає бізнес під час війни?

Більшість представників українського бізнесу (49%) чекають на закінчення гострої фази війни взимку, свідчать дані липневого опитування Gradus Research.

Як виживає бізнес під час війни?

Переважна більшість, або 83%, представників українського бізнесу вважають себе спроможними конкурувати з європейськими.

Війна вплинула на обсяги активності: половина бізнесу працює частково, 22% - як раніше, 19% - призупинили роботу, але мають наміри її відновити. Але є сміливці — 6% почали новий бізнес.

Не потребують релокації майже половина — 48%, повністю або частково перемістилися 12%, у процесі — 20%, потребують і планують релокацію — 18%. Ключові причини переміщення — зберегти бізнес (38%), більший попит на інших територіях (30%), зняття логістичних проблем.

У межах України переїхала більшість бізнесів (72%), а з 11%, що переїхали за кордон, понад половина (62%) — до країн ЄС, переважно до Польщі, Німеччини, Болгарії, Естонії. Обираючи країну, враховували попит на свої продукти та послуги, розвиток інфраструктури і законодавчі бар’єри.

Ключові переваги в ЄС: доступ до великих ринків збуту, прозорість правил роботи та оподаткування, відсутність митних і кількісних обмежень, спрощені адміністративні процедури торгівлі з іншим країнами ЄС. Але є бар’єри: висока конкуренція вже існуючих бізнесів, формальні труднощі з обліковим супроводом, мовний бар’єр.

Релокація — це можливість для країни, вважає більш як половина респондентів (54%), проте більш як третина бачить загрозу для країни через виток підприємців за кордон.

Гостра фаза війни закінчиться взимку, вважають 49% підприємців, але третина опитаних говорить про тривалість до кінця наступного року чи навіть на роки.

Опитування Gradus Research про тренди в бізнес-середовищі щодо ставлення українців до ЄС проведено 5 липня серед 100 керівників підприємств малого, великого та середнього бізнесу.

Війна значно вплинула на український бізнес. На початок травня 79% підприємців декларували зменшення доходу, 7% - його втрату. Бізнеси, що припинили свою діяльність, були вимушені відправити працівників у безоплатну відпустку (42%) та скоротити штат (18%). Лише 22% активних бізнесів зазначали, що режим роботи залишився без змін порівняно із довоєнним часом.