Хто й навіщо знищує українських фермерів?

Кому вигідне масове обезземелення українців?

Хто й навіщо знищує українських фермерів?

Та чому українські фермери опинилися під загрозою знищення, на ці надважливі питання сьогодні в інтерв'ю i-ua.tv розповів вчений-аграрій, в минулому — керівник науково-виробничого аграрного підприємства, а нині письменник і публіцист Сергій Медвідь.

— Нині йде цілеспрямоване знищення сільгоспвиробників перед масовим розпродажем с\г земель, який відбувається навіть під час війни. Українські фермери не зможуть восени посіяти. На весну багато полів може залишитися в бур'янах. Ринок сільгоспземлі уже в 2023 році відкритий для всіх, проте поля не обробляються за паї не розраховуються і навіть патріотичні українці стають перед вибором продати будь кому пай, чи платити земельний податок за бур’яни? Не забуваймо: голод — це не відсутність продуктів. Сьогодні голод — це відсутність можливості купити продукти. Зараз хтось збагатиться на дуже великі суми через те, що зерно дороге за кордоном. А у нас за це ж зерно, яке фермер придасть, він мусить хоч би купити солярки. Ну навіть зібрав фермер 3 чи чотири 4 тонни зерна та продав за 8000 гривень. Уявляєте, що таке 8000 грн, за які він цілий рік працював? А хтось купить у нього це все зерно та продасть у п'ять разів дорожче. Ви розумієте, сьогодні в нас виходить так, що зібрати врожай грошей немає, бо потрібно платити за паї. Держава вимагає платити за паї. Людям тоді вигідніше здавати цю землю в оренду. Хоча ринок землі від самого початку був організований так, щоб фермери за будь-яких умов розпродали землі.

— Тобто так званий ринок землі, який впроваджувався, та й цей закон, що злодійкувато приймався вночі під час карантину, був «заточений» саме на те, щоб оббезземелити українців?

— Так було з самого початку, це була зацікавленість нинішньої влади з самого початку. Сьогодні час капіталізму. Сьогодні той, хто має гроші, купує мільйон гектарів землі і він більше не турбується ні про що, він просто здає в оренду і отримує прибуток за це він, його діти, онуки. Коли відкриються кордони — все зерно вивезуть ті, хто його скупив.

— Що зараз нам треба робити, щоб принаймні не довести до незворотності цих процесів?

— Процеси вже йдуть, за розрахунками тіньових господаріа проект «Україна» мав би закінчитись, ще коли російські війська були під Києвом. Простий люд та фермери ще якось тримаються. А ЗМІ поки замовчують ці проблеми. Відбувається інформаційна блокада. Тому треба дивитися правді в очі. Піднімати ці проблеми та відверто про них говорити.


Джерело: i-ua.tv