Рада законодавчо закріпила евакуацію населення у безпечні зони з району бойових дій

Депутати ухвалила закон, який зокрема законодавчо закріплює евакуацію населення у безпечні зони з районів бойових дій під час дії правового режиму воєнного стану та розширює перелік заходів під час воєнного стану.

Рада законодавчо закріпила евакуацію населення у безпечні зони з району бойових дій

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав ухвалений депутатами законопроєкт № 7255 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту, який законодавчо закріплює евакуацію населення у безпечні зони з районів бойових дій під час дії правового режиму воєнного стану та розширює перелік заходів під час воєнного стану.

Ухваленим законом внесено, зокрема зміни до закону «Про правовий режим воєнного стану» та уточнено передумови для проведення евакуації населення. Згідно з новою редакцією пункту 19 статті 8 закону передбачається проведення евакуації населення у разі виникнення або загрози виникнення надзвичайної ситуації, а також із зон збройних конфліктів (з районів можливих бойових дій) у безпечні райони. До цього евакуація передбачалася в разі «наявності загрози життю або здоров’ю».

Крім цього статтю 8 закону «Про правовий режим воєнного стану» доповнено пунктом 25, яким передбачена можливість запровадження інших заходів, передбачених нормами міжнародного гуманітарного права. Стаття 8 закону «Про правовий режим воєнного стану» передбачає запровадження заходів в рамках воєнного стану з обмеженням прав та свобод.

Змінами до Кодексу цивільного захисту передбачається визначення порядку маркування в особливий період будівель та споруд, транспортних засобів, які підпадають під дію норм міжнародного гуманітарного права, відповідними розпізнавальними знаками (емблемами).

Також законом, серед іншого врегульовується порядок ідентифікації загиблих із числа учасників воєнного конфлікту та цивільного населення та здійснення їх поховання. Змінами до закону про оборону, зокрема створено правові підстави для залучення військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, а також добровольців до ліквідації наслідків воєнних (бойових) дій чи терористичних актів, надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, а також для проведення відновлювальних робіт.


Джерело: ВР