Політичні ігрища на фоні війни: як розрізняти доморощених гнид?

Скандали останнього тижня набувають міжнародного розголосу. Це свідчить про те, що в Україні розпочались активні політичні процеси.

Політичні ігрища на фоні війни: як розрізняти доморощених гнид?

У протиборстві тих чи інших сил важливо не втратити національну єдність, зберегти суспільні інститути і управління. Про те як не стати легкою здобиччю політичних пройдисвітів і маніпуляторів у ефірі i-ua.tv розмірковували Віктор Шишкін — суддя конституційного суду у відставці, та Іван Пєтухов — голова правління ГС «Національна Асамблея України».

Зокрема, значного резонансу набуло звернення представниці Палати представників США Вікторії Спартц звернулася до президента США Джо Байдена. В Україні воно викликало досить різні реакції. Хтось каже, що це суто американські справи, які до України не мають жодного відношення. Проте, саме звернення стосувалося фінансової допомоги саме Україні, яка була виділена на придбання зброї.

«Це свого роду грошовий подарунок, спрямований на забезпечення обороноздатності України через військову могутність. Природньо, що Америка залишає за собою право контролювати цільове призначення цих грошей. Більш того, це — їхній обов'язок. На фоні цього, давайте, згадаємо, що американський скандал стосувався саме глави офісу Президента України Андрія Єрмака. І тут виникає головне питання, а що це взагалі за посада — голова офісу Президента? Вона не прописана у Коституції України. Логічно, що в Америці, задаються тими самими запитаннями, адже за їх законодавством кожен посадовець має статус. Відтак, чому ж у нас Андрій Єрмак, який не має конституційного статусу, має право розпоряджатися фінансовою допомогою для армії», — зазначає Віктор Шишкін.

Дивує і відсторонена реакція, конституційних органів України. Міністерство закордонних справ, яке має опікуватися зовнішньою політикою замість Єрмака. На думку судді Конституційного суду у відставці Віктора Шишкіна це — ні що інше, як політична меншовартість та радянський менталітет, який країна успадкувала, проте ніяк не може його позбутися.

«Досить довгий час наше законодавство підлаштовували під російські норми. Україна мала стати таким собі клоном росії. І це стосується не лише самого законодавства, а й безпосередньо політичних персоналій. Давайте згадаємо скільки разів, бізнес та суспільство наголошували на тому, що Гетьманцев тільки шкодить економіці України. І всім відомо, що він працював у біглого депутата, який зараз сидить поряд Путіним. Тому слід чітко розрізняти національні інтереси від кланових і розуміти хто діє в інтересах держави, а хто проти, незалежно від гучних гасел і політичних кольорів», — зазначає Іван Пєтухов.


Джерело: i-ua.tv