Відбудова України після війни: виклики, рішення, механізми

Попри те, що війна триває, українська влада, експерти та партнери вже активно розробляють плани повоєнного відновлення України.

Відбудова України після війни: виклики, рішення, механізми

Хто які рішення пропонує? І чи можлива відбудова держави без корупції? На ці питання в ефірі i-ua.tv сьогодні шукали відповіді із експертом з економічних питань Юрієм Смелянським.

Тема відбудови досить складна. Вона має багато технічних питань. Зокрема, як зафіксувати й оцінити всі наслідки руйнувань і рівноцінно компенсувати завдані збитки. А також багато питань до оцінки ефективності використання виділених коштів. На фоні війни тема корупції відійшла на другий план в інформаційному полі країни. Але очікувати, що українські посадовці, судді і політики докорінно змінилися та виправилися, на жаль не доводиться.

Як приклад, ексмер Ірпеня Володимир Карплюк, який звинувачувався у низці корупційних злочинів, у перші тижні після виведення російських військ з міста оцінив збитки у $ 1 млрд. При цьому об’єктивних даних, звідки взялася така сума, у відкритих джерелах немає. І це мова лише про одне місто, а відбудовувати потрібно буде чи не більшу частину країни.

«Заява Володимира Карплюка відверта брехня. Для того, щоб надати оцінку отриманих збитків та розрахувати вартість відбудови потрібен деякий час. Треба зафіксувати та прорахувати втрати, зробити висновки. Наприклад, вартість екологічного відновлення можна буде прорахувати тільки після повного розмінування по всій країні. Відтак, до повного закінчення бойових дій, до повної деокупації України, отримати об'єктивні дані з вартості відновлення держави неможливо», — зауважує економіст.

Відтак держава демонструє досить приблизний рівень об'єктивності. І всі заяви українського політикуму під час конференції у Лугано, щодо суми у 750 мільярдів доларів на програму відновлення — черговий спосіб вдало наповнити свої кишені.


Джерело: i-ua.tv

Рекомендовані публікації