Окремі посадовці продовжують порушувати закон про державну мову навіть в умовах воєнного стану

Таких висновків дійшов мовний омбудсмен України Тарас Кремінь

screenshot14
screenshot14

З одного боку він засвідчив, що здебільшого робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності є державна мова. Водночас послуговування недержавною мовою зафіксовано в діяльності деяких начальників військових адміністрацій, посадових осіб місцевих рад, керівників комунальних підприємств. Випадки використання недержавної мови траплялися як у телевізійних ефірах, так і в соціальних мережах і Telegram-каналах.

Спілкування недержавною мовою зафіксовано:

  • 8-ма начальниками військових адміністрацій;
  • 15-ма посадовими особами органів місцевого самоврядування;
  • 2-ма керівниками установ комунальної форми власності.

Серед порушників мовного закону Олег Буряк — голова Запорізької районної державної адміністрації, Олександр Вілкул- начальник військової адміністрації міста Кривий Ріг, Гайдай Сергій — голова Луганської облдержадміністрації, Віталій Кім- голова Миколаївської облдержадміністрації та інші.

«Застосування посадовцями недержавної мови, особливо в умовах війни, — це порушення прав громадян України. Зокрема, йдеться про ст. 9 Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“, відповідно до якої зазначені особи зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Також це порушення ч. 1 ст. 12 Закону, відповідно до якої робочою мовою діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова», — констатував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

І хоча зараз наразі нами фіксується значно менше випадків використання недержавної мови в ефірах телевізійних каналів, ніж, скажімо, в березні та квітні цього року, окремі посадовці продовжують порушувати мовний закон. Вже з 16 липня такі дії можуть мати наслідки у вигляді адміністративних стягнень — попередження і штрафів", — підкреслив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що 16 липня набуває чинності підпункт 1 пункту 7 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, яким вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтоді Уповноважений зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.