Екосистема MRIYA: як кіберполіція протидіє російським окупантам в медіа-просторі

Волонтери та кіберполіція України об’єднали зусилля в боротьбі з російським окупантам в медіа-просторі в рамках спільного проекту «МРІЯ».

Екосистема MRIYA: як кіберполіція протидіє російським окупантам в медіа-просторі

Як зазначають автори ідеї, спочатку екосистема «МРІЯ» була створена для об’єднання проектів, розроблених у синергії кіберполіції України та волонтерів. Ключова ідея проекту була втілена у порталі stopdrugs, який об’єднав проактивних громадян у напрямку боротьби з телеграм-каналами, що забезпечували продаж та розповсюдження наркотиків в мережі Інтернет. Переосмислення проекту відбулося через декілька днів після відкритого вторгнення 24 лютого 2022 року російських військ на територію України, коли стало зрозуміло, що розв’язана проти України війна здійснюється у тому числі у медіа-просторі.

«Необхідність підтримки наших військових, простих громадян, а також протидіяти кремлівським медіа-пропагандистам та поширювати правдиву інформацію в мережі була критично необхідною. Тому бот stopdrugs було переформатовано та розгорнуто роботу на протидію фейковим та проросійським ресурсам у мережі Інтернет», — зазначають ініціатори проекту.

Розробники та ідейні вдохновителі ідеї «МРІЯ» з кіберполіції України, а також велика кількість небайдужих громадян перетворили проект MRIYA на сильну ініціативу протидії російським окупантам в медіа-просторі. На сьогодні, це найбільша спільнота, яка успішно блокує та протидіє російській агресії в Інтернеті: кількість її підписників становить більше 215 тисяч.

До основних проектів MRIYA належать:

Бот «StopRussia | MRIYA»

Приймає інформацію про фейкові ресурси, котрі перевіряються модераторами проекту та відправляються на блокування в Телеграм-канал. Спільнотою зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів та профілів — більше 50 тис.

У розділі «Надіслати скаргу на ресурс» — кожен може долучитися до блокування ресурсів окупанта. Вам буде надано випадкове посилання, а також текст скарги, які постійно змінюються.

Наразі відбувається розіграш цінних подарунків, тривалістю 14 днів. Умова розіграшу — це активна робота з блокування російських ресурсів, чим більше блокувань — тим швидша перемога. Кількість учасників, які прийняли участь у розіграші — 174 тисячі.

Канал «StopRussia | MRIYA»

Спільнота небайдужих українців, котрі блокують та протидіють російській агресії в Інтернеті. Канал — це головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування, а також платформа, де щоденно та систематично надаються онлайн-завдання для підписників, актуальні новини та свіжа інформація, у тому числі навчальні матеріали з кібергігієни.

Бот «Народний месник»

В даний чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їхніх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси, котрі в подальшому опрацьовуються модераторами боту та документуються як і органом Національної поліції України, так і передаються іншим правоохороним органам на відпрацювання. Нещодавно, також було додано одну категорію про присутність камер зовнішнього відеоспостереження, де перебувають окупанти.

Сервіс «MRIYA Automatic»

Безкоштовний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою, розробниками якого являються Banwar та Qlixer Social. MRIYA

Automatic працює в хмарі, не використовує ваш браузер, і не вимагає від вас включеного та активного браузера комп'ютера чи смартфону.

Гра «Котяцький драйв»

Протягом насичених місяців війни ми розуміли, що людям потрібно відволікатися, як від завдань у кібер-світі, так і від новин. Тож була розроблена благодійна гра «Котяцький драйв», де котики-військові, бійці територіальної оборони та поліцейські звільняються рідну землю від рашистської навали.

Віртуальні бої проходять на відомих локаціях: Чорнобаївка, Гостомель та крейсер «Москва». Також у грі треба долати лідерів орків, таких як «дон», вусатий тарган і міністр непотрібних справ Росії.

Котяцький драйв — це драйвова гра-клікер. Дану гру можливо завантажити Google Play та for PC. Гра безкоштовна та не містить реклами, також можливо підтримати ЗСУ та придбати унікальні ігрові активи (NFT), кошти від продажу яких підуть на потреби армії.