Військовий збір з військовослужбовців вже не збирають — це «плюс», а чи є у влади бачення системи оподаткування громадян у воєнний і мирний час — ставимо «мінус»?

Минув перший тиждень, як з військовослужбовців та інших силовиків не стягується військовий збір, який діяв від початку збройної агресії росії 2014-го року.

Військовий збір з військовослужбовців вже не збирають — це «плюс», а чи є у влади бачення системи оподаткування громадян у воєнний і мирний час — ставимо «мінус»?

Безумовно, рішення про скасування цього збору щодо військовослужбовців є справедливим. Водночас виникає питання щодо нових джерел поповнення нашого військового бюджету. За рахунок кого і чого воно буде здійснюватися та чи буде проведено аудит використання цих коштів за попередні 8 років? Це питання, яке давно визріло у суспільстві і на нього в ефірі i-ua.tv відповів експерт з соціальної безпеки Сергій Кондрюк.

Зокрема, експерт зазначив, що хоча військовий збір не застосовувався до учасників бойових дій під час АТО, досить дивним є факт стягнення військового збіру з вже мобілізованих з військових, які брали участь у війні після повномасштабного вторгнення Росії.

«Маємо купу законів, які приймаються нашвидкуруч, а рішення щодо військового збору було прийнято верховною радою лише в червні місяці, а Президентом взагалі підписано тільки у липні. Це треба було робити з 25 лютого, а не чекати стільки часу», — обурюється експерт.

Відтак хаос та війна стали гарною можливість для наших можновладців, лобіювати саме ті рішення, які потрібні їм, а не суспільству. І таких прикладів можна навести безліч.

«Приміром у ВР кілька разів під час воєнного стану вносилися поправки до трудового законодавства. І закони вносяться такі поправки, які жодного відношення до воєнного стану не мають», — каже Сергій Кондрюк.

Під час військового стану прийняття законів, не націлених на безпеку країни як соціальну так економічну не має права на життя. Проте, влада чомусь це забуває.

«Податковий пресинг тільки погіршує ситуацію. Легальна праця не повинна нести фінансовий тягар», — переконаний експерт.

Система оподаткування напряму залежить від економіки, яка є складовою соціально-економічної політики держави та сенсу її буття. Натомість зараз чи не на кожному кроці маємо порушення Конституції та затягування податкового зашморгу. На фоні абсолютної відсутності соціального діалогу така модель призведе до зубожіння населення та зниження рівня життя українців.


Джерело: i-ua.tv