Психіатр поставив діагноз Путіну

Американський психіатр Джеймс Феллон вважає, що президент РФ дуже небезпечний, і в умовах, коли для нього виникне небезпека втратити все, зможе застосувати ядерну зброю.

Психіатр поставив діагноз Путіну

Джеймс Феллон кілька років уважно стежить за діями Володимира Путіна, щоб відтворити хід його думок щодо рішень, які ухвалюються.

Психіатр, професор Каліфорнійського університету Фелон спеціалізується на психопатичних розладах особистості. Щоб переконатися у правильності діагнозу, він спілкувався з керівниками України, представниками керівництва Росії, Чечні, Білорусі та Німеччини, а також прочитав усе, що зміг знайти про виховання і становлення російського диктатора.

«Не можна просто побачити когось по телевізору і сказати „це психопат“, — підкреслює психіатр. — Але, на мій погляд, у Путіна дійсно були важливі передумови для розвитку так званих розладів особистості кластера B — найнебезпечніших, враховуючи психопатію і нарцистичний розлад особистості».

Для опису цього розладу Феллон використовує визначення, запропоноване американським психіатром Герві Клеклі. У 1941 році в книзі «Маска розсудливості» він описав психопата як людину, яка виглядає нормальною і робить все для підтримки цієї ілюзії. Проте всіх психопатів вирізняє низька емоційна емпатія. Всі вони маніпулятори, егоїсти та агресори, яким недоступне почуття жалю, каяття чи провини. При цьому вони черстві та ставлять себе над усіма.

Психіатр зазначає, що психопати поділяються на первинних і вторинних. У перших розвиток патології обумовлений процесом, який називається «епігенетичним маркуванням» і проявляється вже у перші роки життя. Через травми та вплив гормонів стресу регуляція ключових генів змінюється майже незворотно, це впливає на гормони в лобовій та скроневих частках головного мозку.

Зміни в психіці вторинних психопатів, яких також називають соціопатами, викликані емоційним, фізичним, сексуальним насильством або цькуванням, і частково оборотні.

Поведінка психопатів обох типів сильно відрізняється: соціопат знає, що чинить аморально, але може зупинитися, психопат впевнений, що робить правильно, вірячи у свою правоту.

«Це невід'ємна риса особистості справжнього первинного психопата: він ніколи не сумнівається, що чинить як треба, — каже Джеймс Феллон. — Це не вдавання і не спроба нормальної людини виправдати свою провину. Саме до цього типу психопатів і належить, на мій погляд, Володимир Путін».

Психіатр наголошує, що психопати завжди шукають у жертвах слабкість, саме вона їх провокує. Не маючи можливості відчувати емоції, вони за таких умов уміють їх зчитувати, добре розуміються на чужих почуттях, страхах, тригерах і бажаннях. За допомогою цих знань психопати маніпулюють жертвами, отримуючи бажану реакцію, гроші, секс або просто насолоджуючись почуттям контролю.

«Ключовий метод Путіна — не дати своїм противникам зміцніти, завдати удару в момент їхньої найбільшої слабкості, — зазначає Феллон. — Самодисциплінованим психопатам вистачає терпіння вичікувати місяці, роки, хоч 10 років, поки їхня жертва не виявить уразливість».

Крім цього російського диктатора можна віднести до злоякісних нарцисів, також у ньому проявляються риси садиста. «Гірше просто не буває», — констатує психіатр.

На його думку, Путіна зробили таким кілька перенесених травм: тяжке дитинство, а згодом — розпад СРСР, який призвів до створення незалежної України. Щось подібне у молодості пережив Гітлер. У 2011 році Путін побачив, як у муках помер лівійський диктатор Каддафі, це закріпило глибинний страх — насильницьку зміну режиму.