Гіг-економіка: експерт розповів, як українцю не залишитися ошуканим

Дуже багато людей працюють через онлайн- платформи. Це репетитори, викладачі, кур’єри і так далі. Для покращення умов праці, треба організовуватися працівникам та державі.

Гіг-економіка: експерт розповів, як українцю не залишитися ошуканим

Про це заявив юрист ГО «Трудові ініціативи» Георгій Сандул.

«Гіг- економіка — це темні віки, які були після падіння античності до класичного середньовіччя. Це абсолютне варварство. Це нехтування здобутками, які були за останні 200 років. Є цивілізовані правила. А гіг-економіка грає на тому, що ми взагалі не визнаємо будь- яких прав. У вас є лише додаток в телефоні і це може перекинутися на всі сфери зайнятості. Якщо людина не захищена, особливо під час війни, то яка її мотивація працювати?», — каже експерт.

За його словами, виникнення гіг- економіки це світова проблема. Поняття вільний агент використовувалося вже багато років.

" Тобто Україна не новатор в цьому. У нас дуже багато людей працюють через онлайн- платформи. Це репетитори, викладачі, кур’єри і так далі. Проте навіть в гіг- економіці є позитивні зрушення. Минулого року був перший діджетальний страйк. Люди організовуються навіть в цьому секторі. Після цього підвищили зарплату та покращили умови праці. Тому треба організовуватися працівникам та державі, щоб не порушувалися права найманих працівників", — зазначає експерт.

За його словами, влада хоче, щоб Україна опинилася у середньовіччі.

«Тобто коли всі безправні. Законопроект 5371, який було проголосовано вчора, це відкидування всіх працівників до рівня Гіг -економіки. На підприємствах малого та середнього бізнесу регулятором відносин є — індивідуальний договір. Сподіваюся, що президент не підпише цей закон. Гіг- економіка була форпостом розмивання трудових прав у всьому світі і Україна не виключення. Йде тенденція до руйнації трудових прав, які були нашими здобутками у 19 та 20 столітті. Це може викликати дуже негативні наслідки», — каже експерт.

За його словами, весь світ, зокрема, США та Британія намагаються обмежити гіг- економіку. В свою чергу Україна йде за шляхом найгірших практик, які були у світі.

" Навіщо це робитися — питання відкрите. Ми на шляху цікавої історії, стосовно обмеження трудових прав. Але, думаю, що неодмінно виникнуть нові засоби захисту трудових прав", — резюмує експерт.