У Польщі звинуватили Німеччину в «обманних маневрах» щодо постачання зброї Україні

Заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковський звинуватив Німеччину в порушенні домовленостей щодо поповнення запасів озброєння, яке Варшава передала Києву для протистояння російській агресії.

У Польщі звинуватили Німеччину в «обманних маневрах» щодо постачання зброї Україні

Про це Шинковський розповів в інтерв’ю Spiegel.

«Обіцянки Німеччини надати танки в обмін (на постачання польських танків України) виявилися обманними маневрами», — заявив польський дипломат.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну Німеччина замість постачання великої кількості західної техніки запропонувала схему «кругового обміну», за якого інші країни передають Києву власні запаси радянської техніки в обмін на більш сучасну німецьку.

Такі домовленості Берлін уклав не лише з Польщею, а й Румунією, Чехією і планує — зі Словенією. Але, за словами заступника глави польського МЗС, Німеччина не виконала своїх обіцянок із постачання зброї.

Уже в травні Польща публічно заявила, що запропоновані Німеччиною танки є застарілими. «Ми не зацікавлені в погіршенні стану нашого обладнання й тренуванні солдатів на зброї 1960-х років», — сказав Шимановський.

Інша пропозиція Берліна полягала в наданні 20 сучасних танків, але тільки з весни 2023 року й у кількості один танк на місяць.

«Нам запропонували символічне число танків. Важко сприйняти це як серйозну пропозицію після того, як ми надали понад 200 танків Україні за два місяці», — нарікає заступник глави польського МЗС й додає, що зараз Варшава отримує танки зі США й Великої Британії.