Штурм Херсона: буде багато божевільних боїв — The New York Times

Український контрнаступ на Херсон «вимагатиме величезних ресурсів і може призвести до тяжких втрат».

Штурм Херсона: буде багато божевільних боїв — The New York Times

Українські війська готуються до однієї з найбільш амбітних та значних дій війни: взяття Херсона".

Губернатор Дмитро Бутрій заявив, що ЗСУ наразі звільнили 44 населені пункти вздовж кордону Херсонської області, що становить близько 15 відсотків її території.

Водночас на Заході необхідність масштабніших контратак викликає суперечки. Для контратаки знадобиться величезна кількість військ і набагато більше систем наступального озброєння, ніж Україна має нині. Загалом Україна витрачає від 6000 до 8000 снарядів на день. За активного наступу на Херсон їх знадобилося б утричі-вчетверо більше. Штурм самого Херсона може спричинити запеклі міські бої з величезними втратами в солдатах і техніці.

«Ми дивимося на Херсон так, наче це наступна Фаллуджа», — сказав Майкл Мальдонадо, 34-річний колишній морський піхотинець США з Канзасу, який воює в українській 28-й бригаді на західному кордоні Херсонської області.

«Це буде багато божевільних боїв».

Українській армії також доведеться зважати на велику кількість цивільного населення. Місто втратило приблизно третину свого довоєнного населення, яке становило близько 300 000 осіб, але тотальний штурм, який передбачає обстріли, може поставити тих, хто залишається, під великий ризик.

Фаллуджа — місто в Іраку, яке США штурмували майже два місяці, зазнавши багато втрат, після чого це місце називали «цвинтарем американців».

При цьому українські війська біля Херсонської області готові йти в атаку, як вони самі заявили журналісту New York Times.

Херсон і родючі землі, які його оточують, є ключовим російським плацдармом, з якого її військові безперервно атакують широку смугу української території. Відновлення контролю також може допомогти відновити динаміку для України та дати її військам вкрай необхідний моральний підйом після місяців жорстоких боїв.

«Ми хочемо звільнити нашу територію і повернути її всю під свій контроль», — сказав старший лейтенант Сергій Савченко, чий підрозділ у складі 28-ї бригади окопався вздовж західного кордону Херсонської області. «Ми готові. Ми цього давно хотіли».