Майже 40% українців втратили роботу, у половини працюючих впала зарплата

В Україні сповільнилася динаміка показників повернення на робочі місця, яка спостерігалася в останні три місяці, до 39% зросла кількість тих, хто втратив роботу, свідчать результати загальнонаціонального опитування «Україна під час війни. Зайнятість та доходи», проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 23−24 липня 2022 року.

Майже 40% українців втратили роботу, у половини працюючих впала зарплата

Серед тих, хто працював до війни, зараз працюють 59%: повноцінно — 34%, віддалено чи частково — 19%, знайшли нову роботу — 6%.

Зросла кількість тих, хто роботу все ж таки втратив (з 35% у червні до 39% у липні поточного року). Найбільше тих, хто втратив роботу серед жителів сходу, жінок, які працюють у приватному секторі або мають власну справу, а також внутрішньо переміщених осіб.

У динаміці по регіонах спостерігається подальше зростання безробітних серед жителів сходу (у червні — 53%, у липні — 57%), також помітне певне зростання кількості тих, хто втратив роботу, і серед мешканців центральних (37%) та західних (32%) областей.

Половина працюючих повідомила про зниження зарплати на 10% і більше. У 43% респондентів зарплата не змінилася, у 9% - зросла. Найбільше тих, хто відчув зниження доходів, серед працюючих зараз віддалено чи частково, а також серед підприємців. Серед держслужбовців відносна більшість зберегла зарплату.

Відносна більшість (57%) готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення заробітної плати, 40% шукатимуть нової роботи. Останніх більше серед молоді, які працюють у приватному секторі чи на себе.

Серед працюючих домінує впевненість у збереженні свого робочого місця у наступні півроку (переконані у цьому — 83%). Не впевнені в цьому 11% опитаних, здебільшого серед тих, чий дохід зменшився більш ніж на 50%.

Майже 40% працюючих переконані, що зможуть швидко знайти роботу у разі її втрати, 57% такої впевненості не мають, найчастіше це старші опитані, жінки, працівники держсектора.

Серед тих, хто втратив роботу на час війни, лише третина активно її зараз шукає. Ще 23% думають над цим, і 41% - займають вичікувальну позицію. Менш мотивовані ніж інші на пошук нової роботи старші опитані, держслужбовці та ті, хто має заощадження.

Серед тих, хто шукає зараз роботу, більшість готова змінювати і місце роботи, і сферу діяльності. Натомість, переїжджати в інший регіон, чи країну для роботи вони швидше не готові. Загалом більше відкриті до переселенців переселенці, працівники приватного сектору, а також ті, у кого впала зарплата.

Домінуючим критерієм у виборі бажаної роботи сьогодні є зарплата (70%). Також відносно важливим для респондентів є графік та безпека місця роботи (23−24%). Соціальні гарантії є важливими для 17%, відносини в колективі — 16%, можливість працювати дистанційно — для 10%. Кар'єра, престижність та соціальний статус під час війни важливі лише для 3−7% українців.

Рекомендовані публікації