Експерт розповів, про що свідчить Малий хадж в Мекку Президента Токаєва

Малий хадж в Мекку Президента Казахстана Касиима-Жомарта Токаєва свідчить про нові курси та серйозні підходи країни центральної Азії.

Експерт розповів, про що свідчить Малий хадж в Мекку Президента Токаєва

Про це заявив генеральний консул України в Алмати в 2000—2004-х рр., Надзвичайним і повноважним посланником Олег Бай.

«На Сході нічого не відбувається просто так. Колишній міністр закордонних справ, а нині президент Казахстана, здійснює хадж до Мекки, де його зустрічають, як найпочеснішого половника. В нього була зустріч із керівництвом Саудівської Аравії, з керівництвом організації ісламських держав, різними банкивським структурами. Це свідчить про нові курси та серйозні підходи. Нагадаю, що 21 липня відбулася спільна зустріч глав держав Казахстану, Киргизької республіки, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану, про те що вони мають намір підписати угоду про дружбу, добросусідство та співпрацю з метою розвитку Центральної Азії. Це досить серойзний програмний документ», — каже експерт.

Експерт зазначає, що центральна Азія, яка вважалася відсталим регіоном в радянські часи, зараз стає потужним гравцем через географічне розташування між Росією, Китаєм та Іраном.

«Тому ця точка на мапі, має привертати нашу увагу. До речі, президент Зеленський днями телефоном переговорив з Президентом Казахстану Токаєвим. Але якщо ми хочемо добитися результатів, зокрема в Центральній Азії, треба щодня докладати зусиль. Інакше там не розуміють, наскільки серйозні ваші зусилля.

Наразі в Казахстані докладають зусиль, щоб його економіка стала більш незалежною від росії та від Китаю", — каже О. Бай.