В Міноборони розповіли, чи покарають українок за ухилення від військового обліку

З 1 жовтня в Україні розпочинається процес постановки на військовий облік військовозобов’язаних жінок певних професій віком від 18 до 60 років. За ухилення від військового обліку штрафи українкам не загрожують.

В Міноборони розповіли, чи покарають українок за ухилення від військового обліку

Про це розповів міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Він уточнив, що список професій був складений на підставі спеціальностей, які є актуальними в армії зараз і можуть знадобитися в майбутньому.

Резніков пояснив, що жінки, які не стануть на військовий облік, не можуть бути притягнуті до відповідальності за це, оскільки до моменту постановки на облік не є військовозобов'язаними.

«Щодо штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов'язані — громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов'язаною людина стає лише після постановки на військовий облік», — зазначив міністр.

Він додав, що жоден нормативно-правовий акт в Україні не передбачає штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов'язані.

«Тобто ще раз: жінки стають військовозобов'язаними тільки після того, як стають на військовий облік і до моменту становлення на облік вони не є такими», — резюмував Резніков.

Рекомендовані публікації