НАБУ та САП висунули нову підозру екснардепу Мартиненку

Екснардепу Миколі Мартиненко висунули підозру у одержанні хабаря. Раніше його вже звинувачували у корупції.

НАБУ та САП висунули нову підозру екснардепу Мартиненку

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) у четвер, 28 липня, повідомили про підозру екснардепу, голові комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки в одержанні неправомірної вигоди та відмиванні коштів, повідомляє ««Інтерфакс-Україна».

На думку антикорупційних органів, депутат одержав від керівництва чеської компанії «SKODA JS a.s.» хабар у вигляді 311,6 тисячі євро за сприяння її інтересам. «Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, а в подальшому — легалізували», — повідомляє НАБУ у Telegram.

Антикорупційні органи не повідомляють ім'я підозрюваного. Втім, з огляду на його посаду та термін роботи у Верховній Раді йдеться про народного депутата Верховної Ради III-VII скликань (1998−2015 роки) Миколу Мартиненка, який у 2012−2015 роках очолював парламентський комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

У НАБУ також нагадують, що «екснардепа обвинувачують в іншій справі, розслідуваній НАБУ та САП». Як писало DW у 2019, Мартиненка підозрюють у заволодінні коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» на суму понад 6,4 мільйона доларів. Крім того, прокуратура обвинувачує Мартиненка у заволодінні коштами ДП «СхідГЗК» у розмірі понад 17 мільйонів доларів. У квітні 2017 року детективи НАБУ затримали політика, однак згодом відпустили на поруки колег із «Народного фронту».