У Херсоні за добу вдвічі здорожчали продукти

Черги на заправках, дефіцит пального та зростання цін на продукти. Така ситуація 28 липня спостерігалася в Херсоні після закриття Антонівського мосту.

У Херсоні за добу вдвічі здорожчали продукти

Як повідомляє Суспільне. Херсон, зараз Херсон відрізаний від лівого берега, звідки завозили городину та молочні продукти. Тому у перший же день після закриття мосту херсонці почали скуповувати продукти на ринках, з'явилися черги на заправках і дефіцит пального.

«Ажіотаж на ринку існує, він є, люди скуповують. Скуповують уже мішками продукти. Я не можу сказати, що ціни вже зросли, але проблема є. Проблема в тому, що немає вже продуктів, які швидко псуються. Немає помідорів, огірків, прилавки пусті», — розповіла херсонка Світлана.

На другий день ситуація ще більше погіршилася, розповідають херсонці. Ціни зросли в кілька разів. Картопля здорожчала із семи до 15 гривень, цибуля з восьми до 25−30 гривень, так само як морква.

За словами економіста Володимира Молчанова, на херсонців чекають важкі часи. Херсон — це місто-споживач, а не місто-виробник. Зараз від джерел постачання місто відрізане, тому ціни будуть рости.

«Ціни в Херсоні на всю овочеву групу стрімко зросли. Для того, щоб уникнути голоду, передусім потрібні крупи та хліб. Ці продукти зараз є в Херсоні на гуртових базах. Все інше, необхідне для повноцінного життя, тепер відсутнє. Справа не тільки в лівому березі, не тільки в овочах, а й у таких речах, як побутова хімія, мийні засоби, мило, шампуні, зубні пасти та ліки», — каже Молчанов.

Зарадити ажіотажному попиту та зростанню цін не можна. Херсонцям доведеться запастися продуктами та просто пережити це. Понтонно-поромні переправи через Дніпро, які зводять російські війська, не розв'яжуть проблеми.

«Після того, як міст був пошкоджений, військові РФ застосували гібридну технологію — не пором і не понтонний міст. В тому місці, де вони хочуть, біля напівзруйнованого мосту Антонівського. Це 700 метрів від точки до точки там, де це можливо — там немає плавнів. Режим перетягання з допомогою буксиру кількох понтонів, як у них, — це менше навіть, ніж звичайні пороми», — розказує економіст.

Херсонський автоперевізник Михайло розповів, що доводиться шукати альтернативні шляхи.

«Я займаюся перевезеннями на фурі. Завжди їздив через Антонівський міст. Але після того, як наші хлопці його вдарили — це дуже добре, звісно, з точки зору стратегічної важливості, але по роботі доведеться їздити в об'їзд через Каховку, через Каховську ГЕС. А це сто кілометрів плюс до мого шляху», — каже чоловік.

За словами перевізника, такий шлях веде до здорожчання продукції та є нестабільним. Найкращим виходом є швидке звільнення Херсона від російської окупації.