Дефолтна хвиля: експерт розповів, що буде з Україною

Нафтогаз фактично збанкротував, оголосивши дефолт, але Україні поки дефолт не загрожує.

Дефолтна хвиля: експерт розповів, що буде з Україною

Про це під час ефіру заявили експерт з питань енергетики Юрій Корольчук та економіст Руслан Осипенко.

«Нафтогаз фактично збанкротував. Дефолт Нафтогазу означає, що компанія довгий час перебувала в стані банкрутства. Також про дефолт заявили в Укренерго. В умовах воєнного стану це нормально, коли компанії та держава в цілому відмовляється оплачувати свої поточні борги та просить їх відтермінувати. Другий момент, що у Нафтогаза дійсно немає необхідних коштів. В минулому та позаминулому році також був мінусовий результат. Це сталося тому, що транзит газу перейшов до оператора ГТС. Нафтогаз раніше заробляв саме на транзиті газу. Якщо повертатися до дефолту, то нічого страшного не сталося. Компанія Нафтогаз є під державою, яка за неї все заплатить. Тому Нафтогаз може пережити ще 10 дефолтів. В умовах війни питання про виплату кредитів не мало стояти. Все це мали відтермінувати. Провина Вітренка та Шмигаля, що вони ще в квітні не почали переговори про пролонгування цієї частини кредиту», — каже Ю. Корольчук.

В свою чергу економічний експерт Руслан Осипенко, зазначив, що поки що на тлі дефолта Нафтогаза та Укренерго, дефолт Україні не загрожує.

«Весь західний світ об’єднався та підтримує Україну. Проте росія створила енергетичну кризу в Європі, яка безперечно відбуватиметься і в Україні. Наші газові сховища не заповнені, ми не підготувалися до зими. Вартість природного газу сягнула більше ніж 2000 доларів за 1000 куб, тому криза неминуча. В Європі газу не вистачає, а ми беремо з реверсу. Крім того, Нафтогаз оголосивши дефолт не може виходити на зовнішні ринки, запозичувати кошти, щоб придбати газ, якого не вистачає в наших сховищах. Газова війна — один з інструментів рф, за рахунок якого вона тисне на європейців. Тому, як будуть розгортатися події, невідомо. Ми інтегрувалися в енергетичний простір Європи, тому газова криза вплине і на Україну. Завдання уряду — знайти шляхи виходу із ситуації, інші джерела. Наприклад, біогаз. У нас 10% України накрито звалищами. Якщо там поставити установку по збору біогазу, то міста та села, які знаходяться біля цього звалища, отримають вже безкоштовний газ вироблятимуть електроенергію та тепло», — резюмує Руслан Осипенко.