Крот в Чорнобилі: як Кремль створив мережу секретних агентів

Розслідування Reuters показало, що успіх Росії в Чорнобилі не був випадковістю, а частиною тривалої операції Кремля з проникнення секретних агентів в українську державу.

Крот в Чорнобилі: як Кремль створив мережу секретних агентів

П’ять осіб, які були обізнані з підготовкою Кремля, сказали, що планувальники війни в оточенні президента Володимира Путіна вважали, що за допомогою цих агентів Росії знадобляться лише невеликі військові сили та кілька днів, щоб змусити адміністрацію президента України Володимира Зеленського піти у відставку, втекти або капітулювати.

Завдяки інтерв’ю з десятками офіційних осіб у Росії та Україні та перегляду українських судових документів і заяв слідчим, пов’язаних із розслідуванням поведінки людей, які працювали на Чорнобильській АЕС, Reuters встановив, що це проникнення сягнуло набагато глибше, ніж публічно визнавалося.

Серед опитаних чиновників є люди в Росії, які були проінформовані про плани вторгнення Москви, і українські слідчі, яким доручено вистежувати шпигунів.

«Крім зовнішнього ворога, у нас, на жаль, є ворог внутрішній, і цей ворог не менш небезпечний», — заявив в інтерв’ю секретар РНБО Олексій Данілов.

На момент вторгнення, сказав Данілов, у Росії були агенти в українському секторі оборони, безпеки та правоохоронних органів. Він відмовився назвати імена, але сказав, що таких зрадників потрібно «нейтралізувати» будь-якою ціною. Державне бюро розслідувань України проводить перевірку того, чи Національна гвардія діяла незаконно, здавши зброю ворогу, повідомив місцевий чиновник.

Державне бюро розслідувань не коментує.

Нацгвардія захистила дії свого підрозділу на АЕС, вказавши на ризики конфлікту на ядерному майданчику.

Reuters вважає, що шпигунський апарат Москви був тісно пов'язаний із Чорнобилем упродовж десятиліть. Після катастрофи 1986 року у справу втрутився радянський КДБ. Тодішній начальник КДБ Віктор Чебриков наказав своїм співробітникам вербувати агентів із числа співробітників заводу та доручив співробітнику відомства обійняти посаду заступника начальника заводу з охорони.

Навіть після того, як Україна стала незалежною у 1991 році, шефи московської розвідки залишалися там впливовими. Першим главою контррозвідки України став Микола Голушко, який розпочинав свою кар'єру в УРСР. До призначення він керував українським підрозділом радянського КДБ. Голушко залишив на своїх місцях більшість офіцерів радянської доби. Про це він писав у мемуарах 2012 року.

Пропрацювавши чотири місяці головою української контррозвідки, Голушко повернувся до Москви, а 1993 року очолив щойно створену в Росії Федеральну службу контррозвідки, попередницю сьогоднішньої ФСБ.

Розвідники, які працювали в Чорнобилі, офіційно увійшли до складу силових структур України у 1991 році, але продовжували виконувати накази з Москви, стверджує у коментарі Reuters людина, яка безпосередньо знайома з планом вторгнення.

На думку західних військових аналітиків, російські військові планувальники вважали контроль над Чорнобилем стратегічно важливим, оскільки він був найкоротшим шляхом їхнього наступу на Київ.

За даними джерел журналістів, у листопаді 2021 року Росія почала посилати в Україну агентів розвідки під прикриттям, яким було доручено встановити контакти з посадовими особами, відповідальними за безпеку Чорнобильської АЕС. Метою агентів було забезпечити відсутність збройного опору після приходу російських військ.

Україна веде три справи щодо людей, які працювали в Чорнобилі. Було виявлено двох підозрюваних у наданні інформації російським агентам чи іншому сприянні у захопленні АЕС.