Місто контролюватиме якість підготовки до опалювального сезону, однак киян також закликають не вдаватись до самовільного втручання в системи опалення, що негативно впливає на постачання тепла в будинку

У столиці за останні роки виконали понад 1200 енергоефективних проектів, що допомагають забезпечити більш якісне теплопостачання та знизити витрати на нього. Міська влада опрацьовує можливість виконання окремих цьогорічних енергоефективних проектів за програмами співфінансування, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів через війну в країні. Про це під час круглого столу «Зима близько» повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко.

Він нагадав, що з початком повномасштабної війни було прийняте рішення призупинити виконання програм співфінансування, зокрема «70/30%». На це вплинули критична ситуація у столиці та відсутність коштів, основна частина яких спрямовується на забезпечення життєдіяльності столиці, відновлення пошкодженої інфраструктури і зруйнованих обстрілами житлових будинків.

«Минулого року ми визначили переможців енергоефективного конкурсу «70/30%», у бюджеті було заплановано понад 170 млн грн на реалізацію енергоефективних заходів. Сьогодні у нас з’являється можливість поступово розпочинати роботу. Будемо збиратися з головами ОСББ, дивитися на їхню готовність в контексті фактичного виконання, враховуючи початок опалювального сезону», – пояснив Дмитро Науменко.

Він зазначив, що належний рівень теплопостачання залежить від багатьох чинників, одним із яких також може бути відповідальність самих мешканців. Ідеться про самовільне втручання в систему опалення, що негативно впливає на її роботу.

«Влаштування теплої підлоги за рахунок будинкового теплоносія, встановлення терморегулятора на системах, що не пристосовані до цього, збільшення опалювальних площ – це та інше спричиняє недогріви в одних помешканнях і перегріви в інших. Одні сусіди відчиняють вікна через надмірне тепло, інші – купують обігрівачі, бо холодно. І вирішувати цю проблему необхідно за правилами добросусідства, усвідомлюючи, що проживаємо ми в одному багатоквартирному будинку», – зазначив Дмитро Науменко.

Він закликав власників квартир не вдаватись до самовільного втручання в систему, діяти в рамках закону і будь-які зміни погоджувати з відповідними комунальними службами.

Зі свого боку, столична влада забезпечить підвищений контроль усіх робіт у рамках підготовки до наступного опалювального сезону, регулярно інспектуючи житлові будинки та ключові об’єкти.