Українці за кордоном можуть отримувати подвійну фінансову допомогу — Мінсоцполітики

Українці за кордоном можуть почати отримувати подвійну фінансову допомогу.

Українці за кордоном можуть отримувати подвійну фінансову допомогу — Мінсоцполітики

Українцям, які виїхали за кордон через війну, можуть почати виплачувати таку ж соціальну допомогу, як і тим біженцям, які залишилися в Україні. В уряді розглядають питання такої доцільності.

Про це розповіла очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, така ініціатива вимагатиме внесення змін законодавство, адже не виписано таку схему, як тимчасове переміщення за кордон.

«Це чутливе питання, бо ми маємо дивитися, що держава, куди перемістилася людина, їй дає», — зазначила вона.

Жолнович розповіла, що відомство та Офіс Ради Європи в Україні виконали аудит усіх підтримок та допомоги українським громадянам за кордоном. Відбудеться аналіз цифр і наступним етапом стане взаємодія з тими державами, щоб синхронізувати виплати.

«Це довготривалий процес. А просто сказавши, що більше нічого не платимо, ми можемо поставити наших людей у дуже скрутне становище. Скажімо, Польща припинила свої виплати, і платить лише особам з інвалідністю, але не всі, хто мав таку можливість, підтвердив цей свій статус у Польщі. Це чутливе питання, яке не можна «рубати з плеча», — зауважила вона.

Після аудиту відомство буде взаємодіяти з міжнародними партнерами з цього питання. В якихось випадках — об’єднувати ці допомоги, а якщо в країні перебування виплата досить значна, то думати, чи варто сплачувати ту незначну допомогу від України.

Жолнович наголосила на важливості показати людям, що Україна від них не відмовилася.