Ердоган має важелі впливу на Путіна, — посол України в Туреччині

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган продемонстрував свою здатність впливати на Путіна, йому це вдається краще, аніж будь-кому з європейських лідерів. Про це в інтерв’ю РБК Україна заявив посол України у Туреччині Василь Боднар.

Ердоган має важелі впливу на Путіна, – посол України в Туреччині
Ердоган має важелі впливу на Путіна, – посол України в Туреччині

Туреччина залишається стратегічним партнером України, однак продовжує у своїй політиці переслідувати власні інтереси, зокрема, й відмовляючись долучитися до тиску міжнародної спільноти на Росію через війну в Україні.

Таким чином, з одного боку Туреччина виступає посередником між Україною і Росією, закриває Босфор і Дарданелли для російських військових кораблів, допомагає гуманітарними вантажами і демонструє політичну підтримку, однак з іншого — посилює власні зв'язки з РФ.

«Діалог Туреччина-РФ сприяє вирішенню певних питань, як зернове питання, як посередницькі послуги і так далі», — висловився Василь Бондар.

Посол також зауважив, що саме Ердогану вдалося домогтися від Путіна більше, ніж тим самим президенту Франції Еммануелю Макрону та федеральному канцлеру Німеччини Олафу Шольцу.

На його думку, саме посередництво Туреччини дозволило Росії та Україні спробувати сісти за стіл перемовин у березні цього року.