В Україні зростуть ціни на пальне після повернення Радою акцизу — експерт з питань енергетики

Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект, який має на меті скасувати на пальне пільгове оподаткування, запроваджене з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

В Україні зростуть ціни на пальне після повернення Радою акцизу - експерт з питань енергетики
В Україні зростуть ціни на пальне після повернення Радою акцизу - експерт з питань енергетики

На початку війни акцизні збори на моторні палива були скасовані, а податок на додану вартість знижено з 20 до 7%. Тоді чиновники пояснювали, що це дозволило зменшити ціни на АЗС на 10 гривень на кожному літрі. Зараз же хочуть збалансувати акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз. Утім, за словами експерта з питань енергетки Генадія Рябцева, навряд чи Україна зможе повернути ціну на пальне на довоєнний рівень.

«Якщо оподаткування буде повернено на довоєнний рівень, то ціна бензину зросте приблизно на 12−15 грн. Роздрібна ціна нафтопродуктів залежить від вартості нафпродуктів на кордоні, вартість логістики, курс національної валюти, враховуючи те, що все зараз піднімається у ціні, то очікувати українцям зниження цін на пальне не варто», — експерт з питань енергетики Генадій Рябцев спеціально для I.Ua-tv.

Нафтопродукти є інфраструктурними товарами, а це означає, що від їхньої вартості залежить вартість усіх товарів і послуг, що реалізуються в Україні. Тому зростання вартості нафпродуктів призведе і до зростання цін на усі продукти, — зазначив Рябцев.