У Швейцарії оновили правила надання соцдопомоги українцям

Швейцарія посилює правила надання соцдопомоги українським біженцям.

У Швейцарії оновили правила надання соцдопомоги українцям

Швейцарія посилює правила надання фінансової підтримки українським біженцям. Про це повідомляється на сайті Швейцарського радіо та телебачення.

Нині в країні перебуває близько 60 тис. українців, які втекли від війни. У Швейцарії їм надано статус захисту S, згідно з яким люди повернуться додому, щойно бойові дії в Україні закінчаться. Статус S дозволяє працювати в країні та отримувати соціальну допомогу.

Як пишуть журналісти, донедавна українці могли отримувати фінансову підтримку від держави, незалежно від того, чи мають грошові активи вдома. Зокрема, не враховували наявність нерухомості, коштовностей, автомобілів, а також коштів на банківських рахунках. Іншими словами, на соціальну допомогу могли розраховувати й заможні громадяни.

Уточнюється, що такі правила не діють для громадян інших країн, які також тимчасово перебувають у Швейцарії. В результаті особливе становище українських біженців призвело до зростання незадоволеності в країні.

Тепер фінансовий стан українців враховуватиметься під час розгляду заявок на нарахування фінансової підтримки. Якщо люди зі статусом S знімають кошти з банківських рахунків в Україні або купують удома якісь активи, то ці кошти будуть враховуватися при оцінці їх доходу. Винятком стане лише автомобіль. Як вважає влада Конфедерації, він необхідний українцям, щоб повернутися додому, тому не можна мотивувати людей продавати його для отримання соціальної допомоги.

Найбільше українських біженців проживає у Цюриху, Базелі та Берні, а також кантоні Тічіно.