Не надто вдалий час для приватизації в Україні — експерт

З 1 вересня в Україні масово стартує приватизація, яку раніше припинили в умовах повномасштабної війни проти Росії. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Не надто вдалий час для масової приватизації - експерт
Не надто вдалий час для масової приватизації - експерт

За словами глави уряду, запустити приватизацію вже з вересня наказав президент Володимир Зеленський. Для цього Верховна Рада ухвалила законопроєкт, а Кабінет Міністрів розробив усі необхідні підзаконні нормативні акти.

Приватизація держвласності проводиться для того, щоб залучити в економіку інвестиції, а виручені від продажу активів кошти направити до бюджету. Утім, за словами експерта з питань соціальної політики Андрія Павловського, масова приватизація під час війни не найвдаліше рішення для України.

«Дуже дивно, що саме під час війни ВР приймає законопроект щодо пришвидшеної, спрощеної приватизації в Україні. Приватизація — це інвестиції. А які у нас зараз можуть бути інвестори під час війни? Ця приватизація не матиме хорошого результату для країни», — каже експерт.

Тоді ж на чию користь ця приватизація?

«Під час війни доля держави в економіці має збільшуватися, а у нас навпаки. Ми зменшуємо долю державного майна, державного регулювання. Зараз не той час, коли можна за безцінь віддавати державні активи. Під час війни продати державні активи задорого досить проблематично» — наголошує експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

За словами експерта, через війну процедура приватизації в Україні також буде недостатньо прозорою.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Рекомендовані публікації