В Україні дефолту не буде поки триває війна — експерт

Україна більше не перебуває у стані дефолту. Міжнародне агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з RD до CC.

В Україні дефолту не буде поки триває війна - експерт
В Україні дефолту не буде поки триває війна - експерт

«Підвищення рейтингу сталося після того, як країна дістала 11 серпня згоду на реструктуризацію зовнішнього боргу. На думку агентства, це являє завершення обміну проблемного боргу, який усуває «обмежений дефолт», — ідеться в повідомленні.

Боятися дефолту Україні не варто, в I-UA.tv сьогодні зазначив економіст Борис Кушнірук. За його словами поки в країні війна, оголошувати дефолт ніхто не буде.

«Дефолт — це оголошення не спроможності плати борги. Утім, ситуація з Україною дещо інша. У нас форс-мажор — війна. Коли оголошується форс-мажор боржник має право відстрочувати виконання своїх зобов'язань, сплату боргів і тд. Дефолт оголошують тоді, коли країна не може розрахуватися зі своїми боргами вчасно і в повному обсязі. У такому випадку відбуваються переговори з кредиторами про те, щоб списати частину боргу, а частину — перенести на більш пізній термін. У найгіршому випадку країна просто відмовляється платити за боргами. Але з Україною жодних таких випадків ніколи не було.», — каже експерт.

Утім, за словами експерта, після закінчення війни, України варто буде повернутися до усіх своїх боргів і обов'язків.

«І про це треба подумати вже зараз. Ніяка війна ніколи не списувала борги, ми маємо їх віддавати і маємо над цим працювати навіть під час війни», — наголосив економіст.

Минулого тижня Україні дали відстрочку за зовнішнім боргом. Закордонні кредитори заморозили виплати за міжнародними облігаціями на два роки, щоб не допустити дефолту.

Україна має досвід оголошення дефолту в 1998-му

До 1998-му курс був близько двох гривень за долар, потім став п’ять гривень за долар, тобто економічна криза призвела до значної девальвації. Тоді в Україну прийшов МВФ, і відбулися певні реформи. У світі почалося швидке економічне зростання, значно виріс попит на ресурсні товари — метали, зерно тощо. Це допомогло Україні. Але сьогодні очікується уповільнення зростання світової економіки. Утім так легко, як тоді, вже не буде, — каже експерт.