Українці все більше починають незаконно зберігати зброю та боєприпаси — експерт

Сьогодні СБУ викрила в Києві один із добробатів, який незаконно зберігав зброю та боєприпаси. Під час обшуків було вилучено понад 60 одиниць незареєстрованих автоматів Калашникова та близько 1 тисячі боєприпасів до них.

Українці все більше починають незаконно зберігати зброю та боєприпаси - експерт
Українці все більше починають незаконно зберігати зброю та боєприпаси - експерт

«Вказана зброя могла бути використана для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території столичного регіону», — повідомляє прес-служба СБУ.

За словами військового експерта Миколи Голомша, те що, українці все більше почали незаконно зберігати зброю — не дивно, адже нині десятки тисяч автоматів перебувають на руках. Зокрема, йдеться про зброю, видану в перші дні війни. Надалі ж, щоб ця зброя не опинилася «в тіні», її потрібно легалізувати, каже експерт.

«Верховна Рада повинна подбати про своїх громадян, про їх безпеку. Тут потрібно приймати закон про легалізацію зброї. Держава має оці питання нормалізувати. Є війна, багато зброї видано, застосовано. Тут мають бути норми, коли і в яких випадках має застосовуватися зброя» — говорить Микола Голомша.

Треба визначити і врегулювати, хто має право на володіння такою зброєю і врегулювати питання зберігання. Інакше ми ризикуємо роками цю зброю не зібрати.

«Володіння зброєю має бути виключно безпечним і відповідальним. Не інакше. Формування культури поводження зі зброєю, створення необхідної інфраструктури, без цього не можна легалізувати обіг зброї в Україні», — наголошує військовий експерт.

Україна понад вісім років живе в умовах війни, але досі залишається єдиною країною Європи, в якій відсутній закон, що регулює доступ цивільного населення до вогнепальної зброї. Військовий експерт, каже, такий закон дуже важливий для України, як ніколи. Утім, важливо чітко регламентувати користування зброєю, ухвалити якісний закон задля уникнення можливих ризиків.