Українцям в Польші доведеться сплачувати податок: кого стосується

Українські біженці, які перебувають у Польщі понад 183 дні, мають платити PIT. Їм оподатковується загальна сума, яку заробив українець за час перебування в Польщі. Платити мають і наймані співробітники, і приватні підприємці, орендодавці чи інвестори у цінні папери.

Українцям в Польші доведеться сплачувати податок: кого стосується

Податок PIT до 20 числа місяця, наступного після того, як термін перебування в Польщі буде 183 дні.

У вересні тим українцям, які приїхали на початку російського вторгнення, доведеться сплатити податок у Польщі одразу за останні півроку. Потім вони платитимуть його щомісяця.

Оплата податку PIT у Польщі

У Польщі загалом є кілька видів податку на PIT та додаткові декларації про отримання доходів. Зокрема це: PIT-36 — господарська діяльність; PIT-36-L — лінійний податок; PIT-37 — дохід від роботи (заробітна плата); PIT-38 — цінних паперів; PIT-39 — доход від нерухомості.

Податкова адміністрація Польщі (Urząd Skarbowy) сама підготує декларацію для платника. Подивитися та перевірити її можна на спеціальному сайті. На платформу можна увійти трьома способами:

через login.gov.pl, через profil zaufany, e-dowód або bankowość elektroniczną;

через додаток mObywatel;

за податковими даними PESEL чи NIP, але цей варіант недоступний для іноземців, які вперше подають декларацію.

Після входу в електронну вибрати опцію Twój e-PIT. Потім можна ознайомитись зі змістом податкового документа і за необхідності внести до нього зміни.

У системі автоматичного заповнення може бути помилки. Також потрібно зазначити наявні податкові пільги.

Окрім онлайн-платформи, можна заповнити заявку в друкованому варіанті та надіслати її поштою або віддати особисто у податковій адміністрації (Urzędzie Skarbowym). Для заповнення знадобляться дані PIT-11 (звітність про зарплату), які має надати роботодавець.

Також можна скористатися послугами численних фірм-посередників (наприклад, doradca podatkowy), які за певну суму допоможуть заповнити документ.

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.