Стало відомо, чому росіяни не зуміли захопити Київ

Російським окупантам на початку повномасштабного вторгнення в Україну не вдалося захопити Київ, багато в чому столицю від окупації врятували водні перешкоди.

Стало відомо, чому росіяни не зуміли захопити Київ

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, з боку житомирської траси просування росіян зупинила річка Ірпінь. «Вона вкотре історично рятує Київ від навал ворогів», — сказав він, додавши, що мости були швидко підірвані.

Жданов також розповів про бій з окупантами на столичному проспекті Перемоги в районі станції метро «Берестейська». Раніше цю інформацію вже спростовували в патрульній поліції Києва.

«Після цього було підірвано міст в населеному пункті Стоянка і рух по Житомирській трасі було таким чином припинено. Далі вправо і вліво (в Ірпені, Ворзері, Бучі) скрізь, де були мости через річку Ірпінь, вони всі були підірвані. Плюс була підірвана гребля на річці Ірпінь і затоплено село Демидів за рахунок рівня води в Київському водосховищі. Ось ця вода практично стала вогневим рубежем. З одного боку були наші війська, з іншого — російські. Потім наші перейшли Ірпінь і стали вибивати росіян з Бучі, Ірпеня, Ворзеля. Там зав'язалися дуже запеклі бої. Таким ось чином вони не змогли пройти на Київ», — пояснив Жданов.

Він також нагадав, що окупанти несли величезні втрати і мали великі проблеми з логістикою. Українські захисники почали завдавати ворогу поразки і громити тисячні колони техніки. Після цього окупанти під натиском ЗСУ та розгрому відійшли з північних областей України.

«Вони зрозуміли, що треба сконцентруватися на одному напрямку», — уточнив Жданов, додавши, що росіяни після цього пішли на Донбас.

За його словами, попередніх домовленостей про те, щоб ворог покинув околиці столиці, не було.