Аграрії просять дозволити використання агродронів

Аграрії звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням посприяти у вирішенні питання використання агродронів у період дії воєнного стану, — повідомляє пресслужба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Аграрії просять дозволити використання агродронів
Аграрії просять дозволити використання агродронів

Наразі гостро стоїть питання надання можливості застосування аграріями безпілотних літальних апаратів/дронів-обприскувачів при внесенні засобів захисту рослин.

Сільськогосподарські БПЛА можуть бути ефективно використані для всіх технологічних операцій із внесення засобів захисту рослин, хімічної обробки посівів та інших рослин. При цьому, основним критерієм для впровадження БПЛА є економічна доцільність та критична необхідність для агровиробника проведення технологічної операції в дуже обмежені часові рамки, що залежать від фази вегетації рослин та розвитку хвороб чи шкідників на посівах.

Застосування агродронів для внесення засобів захисту рослин замість традиційних наземних обприскувачів, не тільки дозволяє зменшити витрати на самі препарати, а дозволяє суттєво зменшити витрати на паливо, що в умовах здорожчання бензину і дизелю вдвічі та повної імпортозалежності по ПММ є доволі суттєвим в роботі аграріїв.

«В найближчий місяць технологічно майже неможливо буде вносити засоби захисту рослин на полях кукурудзи та соняшнику за допомогою наземних обприскувачів. В цей період, висота рослин сягатиме більше ніж 2 метри, і в разі спалаху певної хвороби чи шкідника десь на полі, аграрії фізично не зможуть внести відповідні засоби захисту рослин, що призведе до зменшення врожайності і втрати якості зібраного врожаю, що автоматично вплине на прибутки аграріїв і економічну ситуацію. В такій ситуації безальтернативним рішенням є виключно відповідний дрон-обприскувач, який може в чітко заданому місці внести засоби захисту рослин. А використання традиційних обприскувачів тільки призведе до пошкодження рослин і зменшення врожаю», — йдеться у зверненні.