Тема війни починає набридати росіянам: що задумали у путіна

Тема війни з Україною перестала бути центральною для росіян

володимир путін
володимир путін

В Адміністрації президента Росії обговорюють можливе зростання соціального невдоволення в країні через підвищення цін і закриття виробництв.

Зараз Путін налаштований на «війну вдовгу» — про це розповіли три джерела, близькі до АП. Кремль більше не намагається ідеологічно оформити цю стратегію. Влада РФ розраховує, що найближчим часом невдоволення громадян вдасться «загасити грошима».

Чиновники і політтехнологи вважають, що тема війни з Україною перестала бути центральною для росіян, що підтримують Володимира Путіна, у зв'язку з чим вони починають звертати увагу на Інші сфери життя.

Одним з основних тригерів невдоволення може стати підготовка дітей росіян до школи. Люди неминуче порівнюють, скільки вони витратили на підготовку до школи в 2022 році, коли Росія почала повномасштабну війну з Україною, а скільки — в минулому; і масштаб зростання цін стає для них очевидним.

Обидва джерела звертають увагу, що тема війни починає набридати росіянам, «вони втомлюються від неї». При цьому співрозмовники підкреслюють, що раніше інтерес до військових дій глушив соціальне невдоволення: «зате у нас немає обстрілів — нехай ціни і виросли; труднощі ненадовго».

«А восени люди будуть повертатися додому і з відпусток, і з віртуальної участі в „спецоперації“. Те, що відбувається вдома, їм не дуже сподобається», — заявляє один зі співрозмовників «Медузи».

«Восени незадоволених постараються закидати грошима. Нехай це будуть порівняно невеликі суми, але все одно отримати їх людям буде приємно», — упевнений один з джерел «Медузи».

Ще одна причина занепокоєння Кремля — закриття виробництв в регіонах через відхід західних компаній. Проблеми з безробіттям очікуються в Калузькій області, де розташовані заводи великих зарубіжних автовиробників, Ленінградській області, де також є великі підприємства, що належали західним власникам або залежать від західних поставок, і в інших промислових регіонах.

Єдиним засобом боротьби зі зростаючим соціальним невдоволенням у політблоці АП бачать роздачу грошей росіянам.