Скасування виплати 15 млн грн родинам загиблих воїнів: роз’яснення Міноборони

Одноразова виплата родинам полеглих героїв захисників України зберігається у розмірі 15 млн.грн.

Скасування виплати 15 млн грн родинам загиблих воїнів: роз’яснення Міноборони

Про це заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Днями в ЗМІ поширилася інформація про прийняття Закону, який нібито прибирає такі виплати.

Це не відповідає дійсності. Уряд ще 28 лютого затвердив рішення, що виплата родинам загиблих захисників України складає 15 млн.грн. Це рішення ніхто не відміняє і не збирається скасовувати.

Всі родини загиблих отримають передбачені виплати. Власне, виплати вже здійснюються і ми про це говорили на одному з брифінгів. Хто подав необхідний пакет документів — той вже отримав виплати.

Звертаємо увагу, що 25 серпня 2022 року набрав чинності прийнятий Верховною Радою України Закон України від 29 липня 2022 року № 2489-IX «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»,

Законом внесено такі зміни:

Чітко визначено коло осіб, які мають право на одноразову грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця, а саме: батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Впорядковано питання здійснення доплати одноразової грошової допомоги у разі зміни групи інвалідності або відсотка втрати працездатності здійснюється незалежно від строку, що минув після первинного встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності (раніше обмежувалося дворічним терміном), (на виконання рішення Конституційного Суду України від 6 квітня 2022 року № 1-р (II)/2022 у справі щодо відповідності Конституції України пункту 4 статті 163 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Унормовано на законодавчому рівні питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану, тобто Законом закріплено діючі в даний час положення постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям… під час дії воєнного стану».

Законом передбачено, що розмір допомоги визначається Кабінетом Міністрів, який вже встановлено Урядом в постанові № 168.

Таким чином, виплата допомоги у разі загибелі військовослужбовця в період дії воєнного стану в сумі 15 млн. грн. не скасована, а навпаки, впорядкована Законом.

Рекомендовані публікації