Україна має можливості стати членом НАТО раніше, аніж членом ЄС — експерт

Після війни з росією Україна стане не просто країною-учасницею Євросоюзу, а віссю нової європейської безпеки. Про це заявили в Офісі Президента України.

Україна має можливості стати членом НАТО раніше, аніж членом ЄС - експерт
Україна має можливості стати членом НАТО раніше, аніж членом ЄС - експерт

Політолог Володимир Воля в коментарі i-ua.tv каже, нині в України дійсно є усі шанси стати тією країною навколо, якої буде будуватися нова система безпеки в ЄС.

«Після війни Україна стане форпостом безпеки Європи, одним з чотирьох стовпів її безпекової архітектури. Зараз архітектура безпеки в Європі втілена НАТО. А Євросоюз з його спільною оборонною політикою є лише елементом такої архітектури», — політолог Володимир Воля.

Після завершення повномасштабної війни, яка є зараз, Захід і Україна просто приречені на оформлення свого військово-політичного союзництва. Політолог Володимир Воля, вважає, що Україна отримає безпекові гарантії за рахунок саме участі в Альянсі.

«Безпека Європи складається з 4-х компонентів:

1) міжнародно-правовий, тобто військово-політичні союзницькі відносини в рамках НАТО;

2) військово-технічний потенціал, тобто науково-технічні розробки та виготовлення військових техніки і спорядження;

3) фінансове забезпечення;

4) наявність ефективних збройних сил.

У такому контексті є очевидним, що українські розробники та підприємства стають для Європи важливими партнерами.", — каже експерт.

За словами експерта, українська армія стає важливим форпостом безпеки ЄС, оскільки вона є не просто найбільшою армією на континенті (без урахування Росії), а найбільш боєздатною армією з унікальним досвідом участі у повномасштабній війни: з протяжними фронтами і театрами військових дій, із масштабним застосуванням найсучасніших видів озброєнь. Перша така війна у Європі після 1945 року.

«Завдяки цьому армія України стає „головною ударної силою“ для стримування можливих наступних агресорів. Незалежно від того, чи буде це Росія після путінського режиму, чи якась нова загроза. Захід та Україна тепер є безповоротно приреченими на безпековий симбіоз, який вже вибудовується практично, а після завершення війни буде оформлений остаточно» — відмітив Володимир Воля.