Нацбанк заборонив банкам приймати пошкоджені купюри

Нацбанк запровадив заборону для банків приймати від населення та бізнесу банкноти української гривні, які були спеціально пошкоджені. Тепер «вони не приймаються в обмін, а вилучаються для проведення досліджень», — повідомляє UBR.

Нацбанк заборонив банкам приймати пошкоджені купюри
Нацбанк заборонив банкам приймати пошкоджені купюри

Останнім часом надходять повідомлення про випадки умисного пошкодження готівки: «Швидше за все, йдеться про викрадення такої готівки з відділень українських банків, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, та її завезення в Україну з метою дестабілізації ситуації у фінансовій сфері. Походження пошкоджених банкнот гривні з трьома отворами банки пояснюють їх надходженнями, насамперед через платіжні пристрої, у яких відсутнє відповідне настроювання», — йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим НБУ зобов'язав банки вилучати такі банкноти як сумнівні, а також сортувати їх окремо від інших зіпсованих. Крім того, заборонили обмінювати такі банкноти фізичним чи юридичним особам. Їх також вилучатимуть без компенсації.

У НБУ наголосили, що таким чином зменшиться ризик потрапляння пошкоджених купюр в обіг. Співробітники регулятора вважають, що викрадені банкноти завезли в Україну навмисне, щоби дестабілізувати ситуацію у фінансовій сфері.


Джерело: UBR