Головний дипломат ЄС проти заборони на в’їзд до ЄС усіх росіян

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що малоймовірно, що міністри закордонних справ ЄС одноголосно підтримають заборону на видачу віз всім громадянам РФ, повідомляє Reuters.

Головний дипломат ЄС проти заборони віз росіянам
Головний дипломат ЄС проти заборони віз росіянам

«Я не думаю, що розрив відносин з російським цивільним населенням допоможе, і я не думаю, що ця ідея матиме необхідну одностайність», — сказав Боррель, який головує на зустрічах міністрів закордонних справ ЄС.

Він додав, що, на його думку, ЄС повинні переглянути те, як деякі росіяни отримують візи.

«Олігархи, звичайно, ні. Ми повинні бути більш вибірковими. Але я не за припинення видачі віз усім росіянам», — сказав Боррель.

Країни східної Європи, включаючи Чехію та Польщу, а також країни Балтії в односторонньому порядку вже припинили видавати росіянам туристичні візи, а також заявили про намір не пускати на свою територію росіян з візами, отриманими в інших країнах ЄС.

Деякі країни ЄС, як-от Данія, також підтримують таке рішення, але за умови, що воно буде колективно ухвалене всіма 27 країнами-членами Євросоюзу.

Водночас інші країни, зокрема Німеччина, застерігають від повного закриття кордонів для росіян, аргументуючи це тим, що винятки повинні бути збережені для прохань про надання притулку та дозволу дисидентам режиму Путіна втекти.