Шольц закликав розширити ЄС за рахунок України, Грузії та Молдови

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який анонсував передачу Україні найближчими тижнями нової суперсучасної зброї, закликав до розширення Євросоюзу за рахунок України, Молдови та Грузії. Своє бачення майбутнього Європи Шольц виклав у промові у Карловому університеті у Празі.

Про це пише Reuters.

Шольц закликав 27 членів ЄС «згуртувати лави, вирішити старі конфлікти та знайти нові рішення».

«Наша Європа об'єднана миром і свободою та відкрита для всіх європейських народів, які поділяють наші цінності», — сказав він.

За його словами, в останні місяці Німеччина зазнала «фундаментальних змін щодо» до своєї військової підтримки України.

«Ми надаватимемо цю підтримку надійно і, перш за все, стільки, скільки потрібно», — сказав він у переповненій університетській аудиторії.

Також він запропонував обговорити можливість реформи ЄС та відмови від права вето для країн-членів Євросоюзу для того, щоб у питаннях санкцій керуватися принципом більшості.

«Ми повинні зімкнути лави, врегулювати старі конфлікти та знайти нові рішення. Коли, як не зараз, ми подолаємо розбіжності, які сковували та поділяли нас роками?» — заявив Шольц, виступаючи у Карловому університеті у Празі.

Шольц вважає за необхідне переглянути принцип формування Європарламенту, щоб запобігти його «роздмуванню» у майбутньому.

У лютому Шольц оголосив про зміну парадигми у зовнішній та оборонній політиці Німеччини, пообіцявши збільшити військові витрати, але його молодші партнери по коаліції роздратовані тим, що Берлін надто зволікає з відправленням важкої зброї Україні.