Франція і Німеччина склали спільну заяву проти заборони віз для громадян росії

Франція та Німеччина виступили категорично проти заборони на видачу віз громадянам росії. У спільному меморандумі, з яким ознайомився Reuters, країни «застерігають від обмежень нашої візової політики, аби запобігти підкріпленню російського наративу та провокації ненавмисного ефекту гуртування довкола прапора».

Франція і Німеччина склали спільну заяву проти заборони на візи для громадян росії
Франція і Німеччина склали спільну заяву проти заборони на візи для громадян росії

«Наша візова політика повинна продовжувати дозволяти контакти між людьми в ЄС і громадянами росії, не повʼязаними з російським урядом», — йдеться у заяві.

Східні та скандинавські країни, навпаки, підтримують ідею заборони.

Так, данський міністр закордонних справ Йеппе Кофод минулого тижня заявив, що для нього є дуже провокаційним бачити російських чоловіків на європейських пляжах, у той час як українські чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть залишити свою країну, бо змушені боротися за її свободу.

«Ми вважаємо правильним, що ми разом у Європі можемо обмежити та відрізати туристів з росії, це буде чітким сигналом Путіну», — заявив він.

Україна наполягає на повній забороні видачі віз росіянам. Президент Володимир Зеленський наголошував, що громадяни Росії несуть відповідальність за дії влади, яка розвʼязала війну за знищення українців.