Релігія втрачає вплив на щоденну поведінку людини, але набирає вагомості у публічній сфері

Таку думку висловив Віктор Єленський — релігієзнавець, доктор філософських наук на ефірі з Володимиром Тетеруком — головним редактором телеканалу i-ua.tv.

Віктор Єленський - релігієзнавець, доктор філософських наук на ефірі з Володимиром Тетеруком - головним редактором телеканалу i-ua.tv.
Віктор Єленський - релігієзнавець, доктор філософських наук на ефірі з Володимиром Тетеруком - головним редактором телеканалу i-ua.tv.

«Сучасна людина потребує віри так само як людина 100 або 1000 років тому», — стверджує експерт.

«Релігійність в Україні є середньою за релігійною поведінкою. У топі піраміди будуть Поляки, у підніжжі будуть народи Північної Європи», — зазначив релігієзнавець.

Релігія налічує два виміри: горизонтальний та вертикальний. Горизонтальний вимір — зв’язок людини з богом, вертикальний — зв’язок людини з людиною.

Віктор Єленський зауважив, що ці виміри між собою пов’язані: ти одночасно звертаєшся до бога і приходиш до церкви, аби бути пов’язаним із людьми.

Віктор Єленський - релігієзнавець, доктор філософських наук
Віктор Єленський - релігієзнавець, доктор філософських наук

Межі української церкви мають обмежуватися межами України, вважає доктор філософських наук.

Віктор Єленський наголошує, що у країні має бути одна помісна церква. Кілька помісних церков, на його думку — це порушення канонічного права.

«В Україні релігійний плюралізм. Це не просто релігійна множинність. Це ситуація, коли церкви домовляються про правила гри та про повагу один до одного і відсутність зіткнень», — зауважив Віктор Єленський

Водночас він зазначив, що в Україні відсутня релігійна дискримінація:

«Україна має пристойний рівень релігійної свободи, у багатьох наших сусідів такого рівня немає. Крім того, ставлення до релігійних меншин в Україні є кращим за сусідні країни. Це і є релігійна толерантність українців, яка сягає корінням Київської Русі», — розповідає експерт.

Релігійна ситуація в Україні якщо і не унікальна, то дуже особлива, резюмує експерт.