Майже половина ВПО працездатного віку не отримують доходу

Майже половина внутрішньо переміщених осіб (44%) працездатного віку зараз не отримують доходу.

Внутрішньо переміщені особи
Внутрішньо переміщені особи

Лише одна третина опитаних вказали заробітну плату як основне джерело доходу після переміщення, а 24% зазначили, що покладаються на державну підтримку. Про це повідомляє Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Через шість місяців після початку війни в Україні кількість ВПО знову зросла та становить 6,9 мільйонів осіб, станом на 23 серпня. За даними останнього дослідження МОМ, більша частина із понад 300 тисяч нових переміщень, починаючи з липня, мала місце на півдні та сході країни.

«Війна не має ознак вщухання. Тривале внутрішнє переміщення призводить до зростання потреб та стає причиною уразливості населення, — зазначив Ан Нгуєн, Голова Представництва МОМ в Україні, — Зростаючі потреби вимагають подальшої відданості та підтримки з боку гуманітарних організацій. Допомога має надаватися всім, хто її потребує, у тому числі у важкодоступних районах».

Із наближенням осені та зими житлові умови ВПО викликають дедалі більше занепокоєння. 22% переміщених осіб серед опитаних МОМ зазначили, що їхнє житло непридатне до зимових реалій в Україні. Понад третина опитаних не має можливості переїхати в прийнятне житло переважно через брак коштів. 30% серед ВПО, що знайшли прихисток у селах (загалом близько 2 мільйонів осіб), не мають доступу до медичних послуг.

Найнагальніші потреби є сталими по всій Україні — це фінансова допомога, ліки та матеріали для ремонту й будівництва. Грошової допомоги потребують близько 60% переселенців, осіб, що повернулися, а також тих, хто залишався у своїх домівках. Про потребу ж у ліках й в ремонтних і будівельних матеріалах насамперед зазначають ті, хто повернувся, та непереміщене населення (по 7%).