Німеччина як рай для путінських шпигунів: велике розслідування

Наприкінці серпня німецький журнал виніс на обкладинку нового номера своє велике розслідування під назвою путінські диверсанти: як агенти Москви діють у Німеччині.

Німеччина як рай для путінських шпигунів: велике розслідування

Про це повідомляє Spiegel.

Автори розлогої публікації аналізують, чому ФРН виявилася настільки доступною країною для спецслужб РФ, а також узагальнюють нові та відомі раніше факти про роботу російських шпигунів, диверсантів, хакерів та агентів у країнах Заходу, включаючи Німеччину.

«Реакція Німеччини на московських шпигунів довгий час нагадувала її ставлення до імпорту російського газу, — проводить пряму аналогію Spiegel. — У той час, як держави Східної Європи, США і Велика Британія роками попереджали про операції російських спецслужб, уряди в Берліні, Парижі та Римі воліли заплющувати очі на бурю, що насувалася».

Видання нагадує, що після падіння Берлінського муру «прагнення до дружби з Росією» стало значним фактором для ФРН. А після терактів 11 вересня 2001 року Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) навіть припинила свої контррозвідувальні операції — вважалося, що тепер ФРН має зосередитись на новому типі ворога. Аналогічний тренд зачепив і німецьку внутрішню спецслужбу BfV (Федеральне відомство з охорони конституції Німеччини, підпорядковується МВС). Якщо наприкінці холодної війни у відділі контррозвідки BfV працювало майже 400 осіб, то пізніше ця кількість почала різко скорочуватися і досягла найнижчого рівня (з 1990 року) у 2014-му році, коли Росія анексувала Крим. «Фактично відділ скоротили вдвічі — попри численні попередження експертів з безпеки», — пише Spiegel. Лише минулого року BfV одержала дозвіл набрати 350 осіб, включаючи співробітників контррозвідки. До 100 людей планує залучити і MAD, служба військової контррозвідки Німеччини.