В Україні діють програми підтримки людей, які втратили своє житло в Україні

В Україні діють декілька програм підтримки людей, які втратили своє житло в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Модульне містечко у Львові
Модульне містечко у Львові

Про це розповіла Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

По-перше, це програма «Прихисток» — українці приймають у свої домівки інших українців, які цього потребують, зокрема й тих, хто виїхав з окупованої території. Держава виплачує за кожну людину, яку прихистили, відповідну суму (у неопалювальний сезон — 450 гривень за людину, в опалювальний — 900). Програмою вже скористалося більш ніж пів мільйона людей.

По-друге, це модульні містечка — це тимчасове поселення для переселенців, що збудоване з модульних конструкцій. Зазвичай інфраструктура одного містечка містить як житлові модулі, так і санітарні (туалет/душ), приміщення для приймання їжі та адміністративні модулі, також забезпечено освітлення, опалення, необхідні меблями та обладнання.

По-третє, це використання мережі профспілкових закладів, яке допоможе українцям облаштуватися в тимчасовому житлі. «Різні заклади оздоровчі, санаторії, профілакторії, можна максимально використовувати для того, щоб надавати людям певний прихисток. Потім цю мережу можна буде використовувати для реабілітації наших ветеранів, наших воїнів», — розказала Олена Шуляк.